Kā tas ir - būt musulmanietei Latvijā? Latvietes Fatimas stāsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrībā uzvirmojušo diskusiju par to, vai ar likumu atļaut vai aizliegt Latvijā iebraukušajiem bēgļiem nēsāt parandžas, topošā mediķe Fatima (agrāk - Līga) vēro ar smaidu. Viņa jau trīs gadus sabiedrībai rāda tikai savas neaizsegtās acis - visu pārējo seju un augumu klāj audums, bet rokas – cimdi, trešdien vēstīja LTV «Panorāma».

Latviete Līga Legzdiņa islāmticību un jauno vārdu Fatima pieņēma pēc ilgām pārdomām un reliģijas iepazīšanas.

Līga jeb Fatima Rīgas Dzemdību namā iziet praksi un starp lāčiem, maziem bēbīšiem, laimīgām ģimenēm un baloniem rotātām mašīnām ir pamanāma uzreiz, jo nēsā tumšu tērpu, bet no sejas redzama tikai šaura līnija un acis. Fatima jau astoņus gadus ir pieņēmusi islāmticību, bet hidžābu jeb galvas un ķermeņa apklāšanu ievēro trīs gadus. Fatimas seju redz ģimene un vīrs. Arī viņš pieņēmis islāmticību, bet viņam nav tādu ierobežojumu. Vīrs vienīgi audzē bārdu. Pusaudzes gados meitene interesējusies par dažādām reliģijām. Gadu nodzīvojusi Ēģiptē, Kairā, nomaļā kvartālā. Viss, kas saistīts ar islāmu, paticis.

Naidīgas piezīmes tagad viņa dzird mazāk nekā tolaik, kad tērpās tikai lakatā un seju neaizsedza. «Piezīmes var dzirdēt no tiem, kas lieto alkoholu. Un vēl man šķiet, ka cilvēki, kam jau tā ir problēmas, izgāž savas dusmas, lai kaut ko sliktu pateiktu man,» par savu pieredzi stāsta Fatima. Par diskusiju sabiedrībā viņa tikai priecājas, bet Fatimai smieklīgs liekas apgalvojums, ka šādu tērpu nevarot valkāt drošības apsvērumu dēļ: «Ja cilvēks grib izdarīt noziegumu, šādā tērpā taču viņu uzreiz pamanīs. Un ieroci var paslēpt jebkurā tērpā, tiešām. Tas nav nekāds arguments.»

Rīgas Dzemdību nama vadība neiebilst pret viņas ietērpu - te stažējas daudzi ārvalstu studenti, tāpēc viņa tāda nav vienīgā. Operāciju zālē tāpat visiem ārstiem ir galvā cepures, bet sejas aizsedz maskas. Tā darbā tērpjas arī Fatima - matus sedzot ar baltu lakatu, rokās vienmēr velkot baltos gumijas cimdus.

Rīgas Dzemdību nama valdes locekle Dagnija Vilnīte norāda, ka prasības visiem ir vienādas - apģērbam jābūt tīram, lai pacientam nerastos bažas. Līdz šim sūdzības par kāda studenta izskatu nav saņemtas. «Attiecībā pret citas rases vai reliģijas cilvēkiem iebildumu nav bijis. Vismaz mēs neesam dzirdējušas,» norāda Vilnīte.

Tā kā darbs saistīts ar sievietēm, Fatimai nav nekādas problēmas atsegt seju, ja sieviete to lūdz. Problēma radās Briselē, kad, šķērsojot robežu, viņai likts hidžābu noņemt, jo tāds ir likums. «Sajūta ir ļoti pazemojoša,» atzīst Fatima.

Viegli pēc ietērpa maiņas neklājās arī Rīgas Stradiņa universitātē, kur Fatimai nācās rakstīt paskaidrojumu: «Ētikas regulā tika veikts labojums, ka personai ir jābūt identificējamai, nu, tas gan atkarīgs – kā kurā katedrā,» skaidro Fatima.

Fatima pazīst vēl divas latvietes, kuras tērpjas hidžābā. Tērpus var pasūtīt internetā. Tuvākā valsts, kur tos iespējams nopirkt veikalā, ir Lielbritānija, bet viņai visi tērpi ir dāvināti. Fatima izvēlas melno krāsu, jo tā ģērbušās pravieša sievas, bet varot nopirkt arī baltus, rozā un zaļus sejas aizsegus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu