Stājas spēkā pagaidu aizliegums vēl vienai psihoaktīvai vielai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas stājas spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots aizliegums jaunai un bīstamai psihoaktīvai vielai «AB-CHMFUPPYCA» un to saturošiem izstrādājumiem, informēja centra pārstāve Ilze Arāja.

«AB-CHMFUPPYCA» ir jau otrā aizliegtā psihoaktīvā viela šī gada augustā.

SPKC brīdina, ka vielas «AB-CHMFUPPYCA» un to saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Agrīnās brīdināšanas sistēmā saņemts ziņojums par Slovēnijā reģistrētu vielas «AB-CHMFUPPYCA» izņemšanas gadījumu šī gada jūlijā.

Lēmums attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata minēto vielu.

SPKC atgādina, ka pagaidu aizliegumu nosaka uz laika periodu līdz 12 mēnešiem saskaņā ar likumu «Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību». Minētais likums paredz, ka no aizlieguma spēkā stāšanās dienas vielas un tās saturoši izstrādājumi trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai.

Kopš 2014.gada aprīļa par jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu, kam ir noteikts aizliegums, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu piemēro kriminālatbildību.

Šobrīd par minētajām darbībām draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Ieskaitot aizliegumu vielai «AB-CHMFUPPYCA», SPKC būs izdevis aizliegumu jau 31 jaunai psihoaktīvai vielai, kuras visas ir bīstamas cilvēka dzīvībai un veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu