Alpīnisti no Rīgas Doma torņa smailes noceļ gaili un lodi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 25.augustā, ar profesionālu alpīnistu palīdzību no Rīgas Doma torņa smailes nocelts gailis un lode, lai turpmākā mēneša laikā restauratori veiktu virsmu attīrīšanu, bojāto vietu speciālo apstrādi un zeltījuma atjaunošanu. Gaiļa zeltījuma atjaunošanu pilnībā finansē būvniecības uzņēmums «Arčers», kas Rīgas Domā turpina torņa nostiprināšanas un restaurācijas projekta īstenošanu.

SIA «Arčers» sabiedrisko attiecību speciāliste Vita Noriņa informēja, ka speciālisti, novērtējot apzeltītā gaiļa stāvokli, konstatējuši fragmentārus lapiņu zeltījuma zudumus, putnu nagu skrāpējumus, atmosfēras un putnu radītus netīrumu slāņus, sodrēju satecējumus. Sekstes un spārnu augšējai daļai konstatēta viegla erozija, sānu daļas zeltījums laika gaitā kļuvis matēts.

Gaiļa virsma tiks attīrīta no netīrumiem, bojātās daļas atjaunotas un virsma pilnībā pārzeltīta ar lapiņu zeltu.

Gaiļa restaurācijas process varētu ilgt apmēram mēnesi. Pēc tam tas līdz ar lodi atgriezīsies Doma torņa smailē.

Foto: Publicitātes foto

SIA «Arčers» valdes loceklis Kaspars Garkanis skaidro, ka šobrīd Rīgas Domā īstenotais projekts neparedzēja torņa gaiļa zeltījuma atjaunošanu, taču uzņēmumā uzskata, ka pēc projekta realizācijas virs torņa kupolā atjaunotā kapara jumta seguma arī Rīgas Doma torņa gailim ir jāmirdz jaunā apzeltījumā. Nebūtu pareizi neizmantot lielisku iespēju, lai šobrīd Domā notiekošo rekonstrukcijas procesu ietvaros ar šeit koncentrētiem profesionāliem resursiem netiktu pienācīgi sakopts arī viens no Rīgas pazīstamākajiem simboliem. Tāpēc jau būvdarbu laikā tika pieņemts lēmums organizēt arī gaiļa atjaunošanas pasākumus.

Foto: Publicitātes foto
Gailis Doma baznīcas smaili rotā kopš 1595. gada.

Tas izgatavots no vara, bet virsma pārklāta ar lapiņu zeltu. 1985.gadā tika izgatavots un torņa smailē uzstādīts jauns 86 kg smags gailis, kura sekstē iegravēts viņa dzīvesstāsts.

Rīgas Doma torņa nostiprināšanas un restaurācijas projekta ietvaros īstenota lielākā daļa no plānotajiem darbu apjomiem - pabeigta projektā paredzēto Doma iekštelpu restaurācija, remontdarbi palīgtelpās, inženiertehnisko sistēmu ierīkošana un rekonstrukcija. Pabeigta arī būvdarbu zonā esošo iekštelpu elementu, galdniecības, metāla izstrādājumu un mākslas priekšmetu restaurācija.

Foto: Publicitātes foto

Noslēgumam tuvojas process, kurā apmēram 5000 kvadrātmetru platībā būs attīrītas torņa koka konstrukcijas un nomainīti vai protezēti satrupējušie koka būvelementi. Torņa iekšienē vairāku līmeņu augstumā iemontēta telpiska metāla konstrukcija, kas noņem slodzi, stiprina un stabilizē esošo koka konstrukciju sistēmu.

Šobrīd Doma tornī turpinās kapara jumta seguma iebūve. Rīgas Doma torņa nostiprināšanas un restaurācijas projekta īstenošanu plānots pabeigt šā gada rudenī.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu