Straujuma: ministru vietnieku amata ieviešana ir apsverama ideja

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jautājums par ministriju parlamentāro sekretāru institūcijas likvidēšanu, tā vietā ieviešot ministra vietnieka amatu, ir vērtējams priekšlikums, ceturtdien žurnālistiem atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Viņa, komentējot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa publiski pausto iniciatīvu par ministru vietnieku amata ieviešanu, atzina, ka šo jautājumu ar prezidentu ir pārrunājusi. «Es domāju, ka tas atrisinātu vairākas problēmas, kas šobrīd ir - piemēram, kvorums valdībā. Varbūt tagad tas nav tik ļoti būtiski, bet [Latvijas] prezidentūras [Eiropas Savienības Padomē] laikā tas bija būtiski,» teica Straujuma.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka butu jāvērtē, kāda tādā gadījumā būtu ministru vietnieku atbildība, tomēr piebilda, ka šāds amats ir vairākas valstīs citur Eiropā.

Premjere arī piebilda, ka šis jautājums nav diskutēts partijās un nav bijis arī konkrēts piedāvājums no Vējoņa puses.

Savukārt Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs žurnālistiem atzīmēja, ka šādas izmaiņas būtu būtiskas, un to nevar izdarīt ļoti ātri.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars minēja - ņemot vērā, ka nereti ministriem vienlaicīgi nākas aizvietot citus prombūtnē esošus ministrus, vietnieka amata ieviešana uzlabotu attiecīgās nozares darba kvalitāti.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Vējonis ceturtdien Latvijas televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja, ka ministriju parlamentāro sekretāru institūcija varētu tikt likvidēta un tās vietā ieviests ministru vietnieka amats, kas risinātu kvoruma trūkuma jautājumus valdībā.

«Es atbalstītu to, ka parlamentāro sekretāru institūcija jālikvidē un jāievieš, kā tas ir daudzās Eiropas valstīs, ministru vietnieki. Tādējādi mēs arī risinātu kvoruma jautājumus valdībā - jo pašlaik, ja ministrs kaut kur dodas - atvaļinājumā, komandējumā vai ir apslimis, viņu aizvieto kāds cits ministrs. Tajā pašā laikā ir situācijas, kad valdībā nav kvoruma un nevar sasaukt valdības sēdes. Tā nav normāla situācija, tāpēc, manuprāt, būtu jāiet uz ministru vietnieku amatiem un tajos brīžos, kad nav ministra, viņu pie lēmumu pieņemšanas varētu aizvietot vietnieks,» skaidroja Vējonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu