Latvija - pasaules emocionālāko valstu saraksta lejasgalā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pasaules emocionālāko valstu saraksta galvgalī Bolīvijas un Salvadoras vadībā atrodas Latīņamerikas valstis - aptuveni seši no desmit iedzīvotājiem tur pētniekiem atzinuši, ka iepriekšējā dienā piedzīvojuši pozitīvas vai negatīvas emocijas, liecina nule kā publicētā ASV Gelapa institūta pētījuma dati. Savukārt postpadomju valstis, arī Latvija, ierindojušās saraksta lejas daļā.

Gelapa institūts pērn izvērtējis ikdienas emocijas 148 valstīs, vaicājot cilvēkiem, vai viņi iepriekšējā dienā pieredzējuši piecas pozitīvas un piecas negatīvas emocijas.

Piecu negatīvo emociju vidū bija dusmas, stress, skumjas, fiziskas sāpes un uztraukums.

Savukārt, lai izvērtētu respondentu pozitīvās pieredzes, aptaujas veicēji lūdza atbildēt uz jautājumiem - «Vai jūs vakar jutāties labi atpūties?», «Vai pret jums vakar izturējās ar cieņu?», «Vai jūs vakar daudz smējāties un smaidījāt?», «Vai jūs vakar iemācījāties kaut ko interesantu vai arī darījāt kaut ko interesantu?», «Vai jūs vakar izjutāt prieku?».

Vairāk un mazāk emocionālās valstis noteiktas atkarībā no tā, cik daudzi jautājumi vidēji tika atbildēti ar «jā».

Saraksta līdervalstīs - Bolīvijā un Salvadorā - pozitīvas un negatīvas emocijas iepriekšējā dienā piedzīvojuši 59% iedzīvotāju. Tām seko Ekvadora, Filipīnas, Nikaragva, Gvatemala un Irāka ar 58%.

Pēdējā vietā ierindojusies Bangladeša ar 38%. Latvijā par pieredzētām pozitīvām un negatīvām emocijām apstiprinoši varēja atbildēt 44% respondentu, Igaunijā 42%, Lietuvā un Krievijā - 40%, bet Baltkrievijā - 39%, liecina Gelapa institūta pētījuma dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu