VM nav ievērojusi labas pārvaldības principus, taču ministra rīkojums nav atceļams

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrija (VM), pārceļot citā amatā Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieci Daci Ķikuti, nav ievērojusi labas pārvaldības principus, taču veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) rīkojums neesot atceļams, secinājusi Valsts kanceleja (VK).

Vienlaikus gan ir secināts, ka Ķikutes pārcelšana citā amatā nav notikusi prettiesiski, tāpēc Belēviča rīkojums nav atceļams, aģentūru LETA informēja VK. Izvērtējot Veselības ministrijas iesniegtos paskaidrojumus un dokumentus, VK secinājusi, ka pārkāpumi neietekmē privātpersonas tiesības.

Vienlaikus gan tiek uzsvērts, ka ar šādu rīcību VM nav ievērojusi labas pārvaldības principus, tāpēc VK šobrīd gatavo rekomendācijas veselības ministram, lai skaidrotu, kā efektīvāk organizēt pārcelšanu, lai minētie principi tiktu ievēroti.

Kā aģentūrai LETA sacīja Belēvičs, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Ķikutes pārcelšanu citā amatā atlikusi uz nedēļu un lūdza šo jautājumu pārrunāt ar farmācijas nozari. Šis jautājums ar nozares pārstāvjiem esot izrunāts un saņemts akcepts šādām izmaiņām, ko apliecina arī parakstīts protokols, sacīja Belēvičs.

Ministrs norādīja, ka par to viņš mutiski informējis Straujumu un viņam ir pārliecība, ka otrdien, kad būs nākamā valdības sēde, šis jautājums «tiks novests līdz galam» un lēmums par pārcelšanu - apstiprināts.

Kā ziņots, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir lūgusi apturēt rīkojuma izpildi par Ķikutes pārcelšanu citā amatā. Lūgumu izvērtēt šo pārcelšanu VK bija nosūtījusi ZVA, kā arī premjerministre bija saņēmusi privātpersonas iesniegumu ar lūgumu izvērtēt situāciju.

Straujuma lūgusi apturēt šī rīkojuma izpildi un Veselības ministrijai sniegt skaidrojumu par konkrēto situāciju. Kā norāda VK, šāda Veselības ministrijas rīcība apdraud valsts pārvaldes politisko neitralitāti un neatbilst labas pārvaldības praksei, kā arī tiesvedības gadījumā valstij var radīt finansiālus zaudējumus. Tomēr Veselības ministrija pēc paskaidrojumu iesniegšanas ir atstājusi spēkā rīkojumu, argumentējot, ka prettiesiska rīcība nav notikusi un tiesu darbi par to nedraud, jo Ķikute amatā pārcelta viena resora ietvaros.

Jau ziņots, ka Ķikute 26.augustā saņēmusi Belēviča rīkojumu par pārcelšanu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā, sākot ar 28.augustu, aģentūru LETA informēja ZVA pārstāvis Jānis Graudiņš.

Belēvičam jau labu laiku ir izveidojies konflikts ar ZVA direktori Ingunu Adoviču. ZVA direktorei Belēvičs pārmet rīcību, kas novedusi pie tā, ka Latvijā ir ļoti dārgas zāles. Viņai ticis piemērots arī disciplinārsods, kuru gan amatpersona ir pārsūdzējusi. Savukārt pats Belēvičs, kurš savulaik strādājis farmācijas biznesā, šajā procesā tika nonācis interešu konfliktā, uz ko norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Adovičai novembrī beidzas darba līgums par ZVA direktores pienākumu pildīšanu, un veselības ministrs ir paziņojis, ka tas netiks pagarināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu