Rinkēvičs: ES jāturpina aktīva iesaiste 'Austrumu partnerības' īstenošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai arī šobrīd Eiropas Savienībai (ES) ir jārisina daudzas problēmas, kā imigrācija, drošība dienvidu kaimiņu reģionā un cīņa ar terorismu, tikpat svarīga ir aktīva ES iesaiste Austrumu partnerības politikas īstenošanā, šodien, uzrunājot klātesošos diskusijā «Eiropas un Austrumu partnerība», sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

«Tas ir būtiski, jo situācija kopš Austrumu partnerības politikas izveides šajos reģionos ir mainījusies un Austrumu partnerības valstis šobrīd labāk izprot savas vajadzības un intereses, sadarbojoties ar ES,» sacīja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs pauda arī viedokli, ka pēc Rīgas samita, īstenojot dažādo pieeju, būtiski ir saglabāt vienotu Austrumu partnerības ietvaru. Trīs Austrumu partnerības valstis - Gruzija, Moldova un Ukraina - jau ir parakstījušas Asociācijas nolīgumus ar ES, kas nozīmē daudz ciešāku sadarbību. «Asociācijas līgumu īstenošana jau sniedz un arī turpmāk dos vairākas priekšrocības mūsu Austrumu partneriem - gan valsts pārvaldes reformu pilnveidē, gan ekonomiskajā jomā,» teica ministrs.

Rinkēvičs uzsvēra, ka arī turpmāk Austrumu partnerības valstīm ir jāstiprina laba pārvaldība publiskajā sektorā, jāveicina ekonomiskā un reģionālā sadarbība, kas palīdzēs tuvināties ES.

Kā labu piemēru ministrs minēja mobilitātes programmas ieviešanu. «Rīgas samita laikā mēs panācām progresu mobilitātes jomā. Bezvīzu režīms jau darbojas ar Moldovu. Notiek vīzu liberalizācijas process ar Gruziju un Ukrainu ar nosacījumu, ka šo valstu valdības izpildīs atlikušās rekomendācijas, kas skar vīzu liberalizācijas rīcības plānu. Savukārt Baltkrievija strādā pie vīzu režīma atvieglošanas ar ES. Mēs turpināsim darbu ar visiem partneriem, taču tas ir pašu Austrumu partnerības valstu rokās, vai tās vēlas ieviest reformas, kas visupirms jau ir nepieciešamas viņām pašām,» sacīja Rinkēvičs.

Šodien Salacgrīvā norisinājās diskusija «European and Eastern Partnership», ko rīkoja Baltijas-Melnās jūras alianse, Latvijas Transatlantiskās organizācija ar NATO publiskās diplomātijas nodaļu un Frīdriha Eberta fonda atbalstu pirmajā vasaras skolā «Vasaras studiju programma Latvijas, Igaunijas, Gruzijas, Lietuvas, Moldovas, Polijas un Ukrainas studentiem 2015».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu