VVD pārņēmis Inčukalna gudrona dīķu apsardzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts vides dienests (VVD) šodien pārņēmis apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA «Skonto būve» uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina aģentūrai LETA sacīja, ka VVD jau vairākkārt ir lūdzis «Skonto būvi» atbrīvot objekta teritoriju, tikuši noteikti vairāki termiņi, taču uzņēmums uz to nav reaģējis.

«Šodien VVD pārņēma objekta, kurš atrodas VVD valdījumā, apsardzi. Uzņēmumam nav liegtas tiesības piekļūt savam īpašumam un tehnikai, kas atrodas objektā, iepriekš to saskaņojot ar VVD,» sacīja Ņikitina.

Viņa piebilda, ka tagad Inčukalna gudrona dīķu objekta apsardzi veic apsardzes kompānija SIA «RD Consult».

Savukārt «Skonto būves» pilnvarotais jurists Gvido Senkāns aģentūrai LETA sacīja, ka šodien plkst.16.30 bruņota privātā apsardzes kompānija VVD uzdevumā ielauzās «Skonto būves» objekta pie Inčukalna gudrona dīķa apsargātajā un norobežotajā teritorijā.

«»Skonto būve» pauž dziļu neizpratni par atbildīgas valsts institūcijas pielietotām reiderisma metodēm civiltiesiska strīda risināšanā. Mēs sagaidām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija spers attiecīgos soļus, izvērtējot VVD vadības rīcību un atbilstību ieņemamajam amatam. VVD vadības šodienas rīcība ir prettiesiska un krimināli sodāma pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem - gan par patvarību, gan valsts amatpersonas dienesta stāvokļa rupju pārkāpumu, gan arī sveša īpašuma bojāšanu,» aģentūrai LETA paziņoja Senkāns.

«Skonto būve» ir lūgusi VP saistībā ar notikušo sākt kriminālprocesu un saukt vainīgās personas pie atbildības.

VP pārstāvis Dairis Anučins aģentūrai LETA apstiprināja, ka policija šovakar saņēmusi izsaukumu no Inčukalna gudrona dīķiem par, iespējams, nelikumīgu iekļūšanu objektā. Policija devusies uz notikuma vietu. VP notikuma vietā pieņemtais lēmums būs zināms pirmdien, 31.augustā.

Kā ziņots, VVD pieaicinātais inženieru uzņēmums SIA «Geo Consultants» patlaban veic mērījumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķos, lai noskaidrotu atlikušo gudrona apjomu. Būvfirma SIA «Skonto būve» uzskata, ka «Geo Consultants» darbības gudrona dīķos ir pretrunā ar VVD paziņojumiem par līguma laušanu un iepriekš norādītie gudrona apjomi no VVD puses ir bijuši maldinoši vai neprecīzi.

VVD šos mērījumus skaidro ar inventarizāciju, lai noteiktu darbu, preču un uzņēmēja - SIA «Skonto būve» - dokumentu vērtību, kā arī citas summas, kas pienākas uzņēmējam par darbiem, kas izpildīti saskaņā ar līgumu.

Savukārt «Skonto būve» norāda, ka «Geo Consultants» darbošanās Inčukalna dienvidu dīķa objektā VVD uzdevumā ir pilnīgā pretrunā ar VVD apgalvojumiem par līguma «Vēsturiski piesārņotās vietas «Inčukalna sērskābā gudrona dīķi» projektēšana un sanācijas darbi» laušanu ar «Skonto būvi».

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēmusi ierosināt lietu pēc būvkompānijas «Skonto būve» pieteikuma pret VVD, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa pieņēmusi «Skonto būves» prasības pieteikuma materiālus «pret VVD par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu».

Lieta ierosināta 7.augustā. 30 dienu laikā VVD jāsniedz tiesā paskaidrojumi. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un tiesneša atgriešanās no atvaļinājuma tiks nozīmēts tiesas sēdes datums.

«Skonto būve» jūlija beigās iesniedza tiesā prasības grozījumus, ar kuriem prasība tiek papildināta ar jaunu prasījumu - atzīt par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu, proti, 8.jūliju, VVD paziņojumu par līguma «Vēsturiski piesārņotās vietas «Inčukalna sērskābā gudrona dīķi» projektēšana un sanācijas darbi» izbeigšanu.

6.jūlijā «Skonto būve» iesniedza prasības pieteikumu tiesā pret VVD par to, ka VVD apzināti pārkāpis līguma nosacījumus un nepamatoti atteicies noteiktajā termiņā veikt apmaksu par martā veiktajiem darbiem Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektā.

Ziemeļu rajona tiesā tika iesniegts prasības pieteikums par darba samaksas un kavējuma līgumsoda piedziņu 1,85 miljonu eiro apmērā.

Iepriekš VVD aizturēja darba samaksas izmaksu 1,8 miljonu eiro apmērā «Skonto būvei» par martā veiktajiem sanācijas darbiem Inčukalnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu