Aizturētie vjetnamieši Daugavpils izmitināšanas centrā jūtoties ārkārtīgi labi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nedēļas sākumā Kārsavas novadā aizturētie vjetnamieši nogādāti Daugavpils pārvaldes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā. Vjetnamiešu skaits, kuri šogad tikuši mūsu valstī un lūguši patvērumu, palielinājies līdz 300. Pārsvarā viņi nāk nevis no savas dzimtenes, bet gan no Krievijas, lai tālāk nokļūtu kopienās Polijā.

«Ir deviņi no rīta, Daugavpils aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā sācies jauns dienas cēliens, kāds grasās brokastot, cits vēl saldi guļ. Šeit, viens no otra nodalīti, uzturas sievietes, vīrieši un ģimenes ar bērniem. Vairums nāk no Vjetnamas un Afganistānas. Mūsu ierašanās netiek uztverta naidīgi, vīriešu stāvā mēs radām pat jautrību, ir lieli smiekli un izrādīšanās,» vēsta LTV.

Tomēr valodas barjera ir pārāk liels šķērslis, lielākoties visiem aizturētajiem ir nepieciešams tulks. Robežsargi ir secinājuši, ka lielākoties stāsti, kāpēc cilvēki kā nelegālie imigranti devušies uz Eiropu, ir ļoti līdzīgi, tie ir ekonomiskie apstākļi vai vēlme dzīvot drošībā. Arī ģimene no Pakistānas ar gadu vecu puisēnu uz rokām atzīst, ka viņu mājās atrasties kļuva bīstami.

Lai cik stāsti šķistu patiesi, tomēr tie rūpīgi jāpārbauda. Arī par šo ģimeni nav pārliecības, tieši tāpēc šeit viņi atrodas jau trīs mēnešus. Iemesli tik ilgam uzturēšanās laikam - nav personu apliecinošu dokumentu vai tiek slēpta patiesā identitāte.

Aigars Zvaigzne, VR Daugavpils pārvaldes priekšnieka p.i.:

Ir konstatēti gadījumi, kad izmeklēšanas procesa laikā viņi pēkšņi maina savu identitāti, iespējams, nosaucot īsto,

kas viņš ir - vārds uzvārds, jo pēc tam caur vēstniecībām mēs varam precizēt un konkrēti uzzināt, kas tā ir par personu.

Tāpat arī patvēruma prasītāju nav daudz,

aizturētie palikt Latvijā nav ieinteresēti, šī teritorija viņiem ir vien tranzītvalsts.

Piemēram, vjetnamieši lielākoties vēlas nokļūt Polijā, jo tur izveidota stabila vjetnamiešu kopiena.

Dainis Ļaksa, VR Daugavpils pārvaldes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra «Daugavpils» priekšnieks: - Viens brīdis bija, kad, es tā uzskatu, kolektīva dēļ, ļoti daudzi masveidā prasīja patvērumu, bet patvēruma pieprasījumi bija ļoti nepamatoti, bija nosaukts viens - ekonomiskā labuma saņemšana.

Bet pēc tam statistika liecina, ka viņi visi ir atteikušies no patvēruma.

Ārzemnieku izmitināšanas centrā sadzīviskie apstākļi ir labi, personas tiek barotas trīs reizes dienā, tāpat ir atsevišķa virtuve, kur iespēja gatavot pašiem, atpūtas telpa, trenažieri un vieta, kur mazgāt veļu.

Nelegālajiem robežšķērsotājiem mantu līdzi nav daudz, maksimāli tā ir neliela mugursoma, taču nauda gan ir līdzi. Bija pat gadījums, kad vienai personai līdzi bija 18 tūkstoši eiro.

Šobrīd Daugavpils aizturēto ārzemnieku Izmitināšanas centrā ievietotas 109 personas, no tām divas atrodas slimnīcā, 28 Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā,

kas piemērots aizturēto uzturēšanas noteikumiem. Sadarbība ar policiju bija nepieciešama, jo citādi nepietiktu vietas. Šobrīd saistībā ar aktīvo imigrantu plūsmu tiek plānots izveidot aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru arī Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu