Zemessargi atbrīvo Aloju no «zaļajiem cilvēciņiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mierīgo brīvdienas rītu Alojā šodien pārtrauca kaujas ieroču šāvieni. Zemessargi no Latvijas un Igaunijas kopīgi devās atbrīvot pilsētu no to ieņēmušajiem valstij nedraudzīgajiem «zaļajiem cilvēciņiem». Par laimi, šis bija tikai zemessardzes mācību «Wenden 2015» scenārijs.

Zemessardzes komandieri neslēpj - mācību scenāriju centušies maksimāli pietuvināt karadarbībai, kāda vēl nesen agrīnajā stadijā bija vērojama Ukrainā. Līdzīgi kā tur, arī Alojā iedomātie separātisti, kuru vienīgās atšķirības zīmes bija ap roku apsieta sarkanbalta lente, ieņēmuši pilsētas domes ēku un izveidojuši kontrolpunktus uz iebraucamajiem ceļiem. Nekādas auklēšanās ar viņiem te nebija.

Mērķtiecīgi ielencot «zaļos cilvēciņus» un vienu no tiem sašaujot, zemessargi kopā ar saviem igauņu dienesta biedriem viņiem liek bēgt. Tiesa, virzoties dziļāk pilsētā, neiztiek bez zaudējumiem pašu rindās. Tagad zemessargiem jātrenējas sniegt palīdzību nelaimē nonākušajiem dienesta biedriem.

Pēc palīdzības sniegšanas cietušie tiek aizgādāti līdz helikopteram un operācija turpinās. Šāvieni un sprādzieni pamodinājuši arī alojiešus, kuri ar interesi noraugās notiekošajā. Bail viņiem nav.

Artis un Artūrs: - Ja es tagad nāktu no autoostas vai citurienes, domātu – kas te notiek? Bet tagad ne. Prieks par tādiem, kas dara un mācās. Lepnums par viņiem.

Citi tikmēr uzsver: kaut arī paši nav zemessargi, vajadzības gadījumā valsti aizstāvētu nekavējoties.

Vladimirs: - Ja vajadzētu, ietu! Te jau dzīvo mani vecāki, visi! Neatkarīgi no tā – es esmu čigānu tautības, bet Latvijā dzīvoju un arī ietu, ja vajadzība būtu.

Alojas atbrīvošanas operācija ilgst jau otro stundu, un zemessargi kopā ar saviem igauņu kolēģiem arvien apņēmīgāk virzās uz Alojas novada domi, kuru pretinieki ir ieņēmuši un aprīkojuši ar improvizētajiem spridzekļiem.

Tuvojoties domes ēkai, sadursmes kļūst intensīvākas, un te darbs ēku attīrīšanā ir igauņu zemessargu jeb Kaitsellit vienībai no Pērnavas.

Vērtējot mācību rezultātus, paši zemessargi uzsver – lai sekmīgi karotu pilsētas vidē, vēl daudz jāmācās.

Pulkvežleitnants ROLANDS MOĻŅIKS: - Noteikti ir daudz kas uzlabojams gan taktiskā plānā, gan vispār, veicot uzdevumus pilsētā, jo ir daudz dažādu sarežģījumu, kaut vai ievainoto skaits bija liels. Pārvietošanās pa ielām... ir iespējas uzlabot daudz ko.

Kapteinis Krists Kivimae: - Man šīs mācības patīk, tāpēc, ka tajās notikumi mainās ļoti strauji. Šeit, izpildot uzdevumu ir jāņem vērā ļoti daudzi starptautiskie likumi, kā mums – militāristiem rīkoties vidē, kurā ir daudz civiliedzīvotāju. Man tas šķiet interesanti.

Šādas mācības pilsētas vidē Latvijā nav pirmās. Pērn tās notika Cēsīs. Līdzīgus vingrinājumus, piesaistot arī Latvijas kolēģus, nākotnē plāno arī Igaunija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu