Būvnieki: Valsts par Gaismas pils celšanu vēl nav samaksājusi € 4,8 miljonus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pusotru gadu pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības darbu pabeigšanas un apstiprinājuma par to pieņemšanu valsts «Nacionālo Būvkompāniju apvienībai» (NBA) arvien nav samaksājusi 4 812951,69 eiro, kas ir pirmā daļa no būvdarbu laikā, atbilstoši līgumam, ieturētās naudas, pavēstīja NBA pārstāve Inese Dābola.

Viņa norādīja, ka vairākām valsts augstākajām amatpersonām, tostarp valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, finanšu ministram Jānim Reiram un kultūras ministrei Dacei Melbārdei, nosūtīta vēstule kurā vairāki desmiti LNB būvniecībā iesaistītie uzņēmēji pauž sašutumu par naudas nesamaksāšanas faktu.

«Līdz šim izvairījos publiski izteikties par būvdarbu apmaksu LNB projektā, paļaujoties, ka abas puses pildīs līgumu. NBA pēc Kultūras Ministrijas uzdevuma un iepirkuma, ir realizējusi un nodevusi lietošanā LNB ēku, valsts saņem atzinības par būvi un tajā notikušajiem Eiropas Savienības prezidentūras pasākumiem. Tas priecē, taču ministrijai nu būtu jābūt tikpat atbildīgai un atbilstoši līgumam jāveic samaksu par izpildīto darbu. Pusotru gadu esam centušies sarunās un sarakstē risināt jautājumu par apmaksu, izdabājot visdažādākajām valsts amatpersonu kaprīzēm, bet nav pat dialoga. Projekts ir realizēts ar ekonomiju, salīdzinot ar sākotnēji plānoto summu, tikmēr valsts parāds būvniekiem, ieskaitot gaidāmos maksājumus gada beigās, ir 13,6 miljoni eiro,» pauda NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Savukārt Dābola informēja, ka pēc darbu pabeigšanas un apstiprinājuma par to pieņemšanu 2013.gada 20.decembrī valstij bijis jāsamaksā NBA puse no būvdarbu laikā ieturētās naudas. Savukārt 2015.gada beigās būs jāsamaksā vēl 4,8 miljoni eiro. LNB projekta pabeigšanai Valsts kasē šā gada sākumā bijuši rezervēti vairāk kā 11,6 miljoni eiro, no tiem vairāk kā 4 miljoni iztērēti dažādiem ar būvniecību nesaistītiem izdevumiem, līdz ar to Valsts kasē izveidojies deficīts norēķiniem ar būvniekiem.

Tā kā LNB projekta īstenošanas likums paredz norēķinus veikt līdz 2016.gada 31.decembrim, risinājums jāatrod un trūkstošie līdzekļi jāparedz 2016.gada valsts budžetā," tā Dābola.

Nosūtīto vēstuli parakstījuši 50 uzņēmumu vadītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu