ĀM «darīs visu», lai Ēģiptes spriedums trim «Al Jazeera» žurnālistiem tiktu pārskatīts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministrija (ĀM) paudusi gatavību «darīt visu», lai uz Ēģiptes pusi tiktu izdarīts spiediens saistībā ar Ēģiptes tiesas lēmumu piespriest trīs gadu cietumsodu trim televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, kuru vidū ir arī latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste.

Ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons apliecināja, ka ĀM turpinās strādāt, lai šo lietu kā vienu no būtiskiem jautājumiem uzturētu gan Eiropas Savienības (ES)-Ēģiptes attiecībās, gan divpusējo attiecību ietvarā. «Nav izslēdzams, ka, tāpat kā līdz šim, šis jautājums varētu tikt apspriests vienā no ES Ārlietu padomēm,» atzina Jansons, piebilstot, ka ministrija darīs visu, lai būtu politisks spiediens uz Ēģiptes pusi, lai šis spriedums tiktu pārskatīts.

Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka Ēģiptes tiesas lēmums piespriest trīs gadu cietumsodu trim televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistiem ir nosodāms. Ministrs pauda, ka šāds spriedums «lielā mērā ir tiešs uzbrukums preses brīvībai» un ka arī turpmāk ir jāturpina cīnīties par notiesāto cilvēku attaisnošanu. Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka Latvija jau ir daudz darījusi, lai panāktu žurnālistu attaisnošanu, turklāt tālākās rīcības ir arī «principa jautājums».

Pagaidām gan ir jāizanalizē Ēģiptes tiesas spriedums, balstoties uz šīs valsts likumdošanas un tiesu sistēmas aspektiem, sacīja Rinkēvičs. Tomēr starptautiskajai sabiedrībai arī turpmāk «aktīvi jāpauž savs viedoklis», viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Ēģiptes tiesa sestdien piespriedusi trīs gadu cietumsodus trim televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, kas bija apsūdzēti sadarbībā ar aizliegto islāmistu kustību «Musulmaņu brālība» un «melīgu ziņu pārraidīšanā». Notiesāto vidū ir arī latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste, kas tagad kļuvis arī par Latvijas pilsoni.

Kā ziņots, trīs «Al Jazeera» žurnālisti, tajā skaitā Greste, tika aizturēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un pagājušā gada jūnijā notiesāti. Visi trīs apsūdzētie savu vainu noliedza. Līdz ar Gresti tika notiesāti arī «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmi, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds. Grestem un Fahmi tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Janvārī apelācijas tiesa šo spriedumu atcēla un uzdeva lietu izskatīt no jauna. Februārī žurnālisti tika atbrīvoti no ieslodzījuma, un Grestem, kurš starplaikā bija ieguvis arī Latvijas pilsonību, atļāva no Ēģiptes izbraukt. Atkārtotajā prāvā viņš tika tiesāts aizmuguriski un sprieduma nolasīšanas brīdī tiesas zālē neatradās. Uz apsūdzēto sola bija vienīgi Fahami un Muhameds.

Arī Fahmi atteicās no Ēģiptes pilsonības, cerot, ka viņam kā Kanādas pilsonim arī tiks dota atļauja izceļot, taču varasiestādes tam nepiekrita. Prāva, kas izpelnījusies cilvēktiesību un preses brīvības aizstāvju nosodījumu, tiek uzskatīta par izpausmi Kairas konfliktam ar Kataru, kas atbalsta Musulmaņu brālību un kuras teritorijā bāzēts «Al Jazeera».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu