Vēlme aizstāvēt savu valsti arvien pieaug

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju pasaulē, latviešu vēlme aizstāvēt savu valsti ir ievērojami pieaugusi. Pusgada laikā zemessargu skaits pieaudzis tik strauji kā pērn visa gada laikā.

Šobrīd Ādažu poligonā notiek mācību nometne zemessargiem: dažādi kaujas uzdevumi, operācijas utt. Kopumā Latvija var lepoties ar aptuveni 8000 zemessargu, kas gatavi aizstāvēt savu valsti.

TVNET apciemo Latvijas zemessargus

TVNET komanda ierodas Ādažu poligonā. Sākumā tiekam nogādāti zemessardzes štābā, kur apmetušies aptuveni 50 zemessargu, kas tiek apmācīti. Apkārt iekārtota militārā teritorija: telts, kur zemessargi pārģērbjas, virtuves telts, militārā tehnika un citas lietas.

Pirms sarunām un intervijām tiekam pabaroti no tradicionāliem metāla militārajiem ēdamtraukiem. Sākumā lauku zupa, pēcāk vārīti kartupeļi ar kupātu un salātiem, desertā bulciņa un sula.

Paēduši, tiekam iepazīstināti ar četriem zemessargiem, kuri sāka dienēt vien šā gada pavasarī, aprīlī, un gatavi dalīties pieredzē.

Divi no zemessargiem ir vecāki par 40 gadiem, pārējiem vienam 26, bet otram 25. Viens ir uzņēmējs, otrs jurists, trešais tehnologs, ceturtais ierēdnis. Tomēr visus vieno viena lieta - patriotisms, atbildība par savu valsti, zemi un cilvēkiem.

Zemessargi dienē brīvprātīgi, tā nav spiesta lieta. Viens no zemessargiem stāsta, ka sācis dienestu, jo jūt atbildību un pienākumu aizstāvēt savu valsti: «Mani draugi un radi sākotnēji nesaprata jauno aizraušanos, iestājoties zemessardzē. Viņuprāt, ja sāksies karš, paši ņemšot ieročus un iešot šaut.»

Tomēr zemessargs atzīst, ka

šādā gadījumā vairāk skādes nodarīs savējiem, nevis pretiniekam.

«Ir jāiemācās šaut, sadarboties ar sabiedrotajiem, darīt pareizās lietas, ko saka komandieris, tai pašā laikā jābūt disciplīnai,» uzsver zemessargs, skaidrojot, kāpēc zemessardze ir nepieciešama, ja sāksies karadarbība.

Zemessardzes Studentu bataljona apgādes priekšnieks Ziedonis Miķis stāsta, ka starp profesionālo armiju un zemessardzi nav būtisku atšķirību. Zemessargus apmāca profesionālā armija, bet, ņemot vērā, ka zemessardzē dienē brīvprātīgie, viņi ātrāk mācās un apgūst militārās lietas.

«Zemessargi ir spējīgi tik daudz, cik ir apmācīti. Šajā nometnē bija atvēlētas trīs dienas kaujas šaušanai. Līmenis ir sasniegts adekvāts ieguldītajam laikam,» pauž zemessardzes Studentu bataljona seržants Artūrs Veide.

TVNET piedalās militārajās mācībās

Lai TVNET labāk izprastu zemessargu ikdienu, bija iespēja piedalīties militārā uzdevumā, uz laiku pievienojoties vienai zemessardzes rotai.

Sākumā iedala rokas ložmetēju, kas nav īpaši viegls. Tad tiek rādīti dažādi žesti, cik tālu mežā iesim. Tad tiek imitēta apšaude. Ieņemtas pozīcijas un sektoru uzraudzīšana.

Laiks paskrēja kā vējš, nācās no misijas izstāties, tikmēr pārējie zemessargi turpināja pildīt uzdevumu: imitējot, ka cietuši sadursmē, vadot kājniekus ar žestiem, cits citam palīdzot, arī ievainotajiem utt.

TVNET izjuta, ka zemessardze nav kaut kāds pionieru pulciņš vai orientēšanās mežā. Zemessardze ir nopietna, profesionāla un svarīga nozare, kur piedalīties, ja vēlies iegūt militārās zināšanas. Sajūtas, it kā piedalītos profesionālajā armijā.

Ja arī tev ir interese šajā jomā, TVNET iesaka pieteikties dienēt zemessardzē!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu