Nodod ekspluatācijā Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centru Torņakalnā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilnsabiedrība «LNK Industries Group» nodod ekspluatācijā Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu centru Torņakalnā. Centrs pirmos studentus uzņems jau šā gada 7. septembrī un būs Baltijā modernākā augstākās izglītības un zinātnes būve, TVNET informēja uzņēmumā

LU Dabaszinātņu centra pirmās kārtas tehniskā projekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību veica pilnsabiedrībai «LNK Industries Group», kas tika izraudzīta iepirkuma procedūrā. Līguma summa - 21,18 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Ēkas celtniecība Rīgā, Jelgavas ielā 1, sākta 2014.gada martā. Jaunajai ēkai ir septiņi stāvi, kuros izvietotas auditorijas, laboratorijas, darba un semināru telpas un bibliotēka. Ēkas pēdējā stāvā atrodas pētniecības laboratorija un semināru telpa ar skatu uz Vecrīgu un jaunuzcelto Latvijas Nacionālo bibliotēku. Uz ēkas jumta ir izvietoti vēja ģeneratori, dodot iespēju iegūt alternatīvo enerģiju, un ēkā strādā «gudrās mājas» apkalpojošā tehnika.

«LNK Industries» valdes loceklis Jevgenijs Locovs norāda, ka īsā termiņa dēļ «būvlaukumā uz vietas dažbrīd vienlaicīgi darbojās vairāki simti cilvēku. Mums kā būvniekiem šis projekts bija nozīmīgs ne tikai tā sarežģītības, jo ēkā atrodas vairākas modernas laboratorijas, kas aprīkotas ar specifiskām tehnoloģijām, bet arī tā misijas dēļ. Pie LU Dabaszinātņu centra būvniecības mums bija patīkami strādāt, jo mēs būvējām ēku, kas, esmu pārliecināts, motivēs studentus un topošos zinātniekus jauniem un inovatīviem sasniegumiem.»

Šī ir pirmā ēka no topošās LU studentu pilsētiņas Torņakalnā. Šeit ir daudz domāts arī par studentu labsajūtu, sākot ar dizainu, beidzot ar individuāli izgatavotām ergonomiskām mēbelēm.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) apakšaktivitātes «Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem» projekta «Latvijas Universitātes infrastruktūras modernizācija prioritāro virzienu studiju programmu attīstībai» un ERAF apakšaktivitātes «Zinātnes infrastruktūras attīstība» projektu ietvaros.

Dabaszinātņu centrā atrodas Bioloģijas, Ķīmijas, Medicīnas, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, kā arī Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa. Ēkā ir izvietots arī Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts un Ķīmiskās fizikas institūts. Tāpat šeit ir iekārtotas sešu valsts nozīmes pētniecības centru laboratorijas: Enerģijas un vides resursu ieguves un ilgtspējīgas izmantošanas tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centrs, Farmācijas un biomedicīnas Valsts nozīmes pētniecības centrs, Lauksaimniecības resursu izmantošanas un pārtikas Valsts nozīmes pētniecības centrs, Meža un ūdens resursu Valsts nozīmes pētniecības centrs, Nanostrukturēto un daudzfunkcionālo materiālu, konstrukciju un tehnoloģiju Valsts nozīmes pētniecības centrs, kā arī Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas Valsts nozīmes pētniecības centrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu