Saeima šonedēļ lems par uzdevumu valdībai skaidrot bēgļu uzņemšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeima ceturtdien pirmajā rudens sesijas sēdē atgriezīsies pie jautājuma par uzdevumu valdībai sniegt parlamentam skaidrojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Saeimas Prezidijs šodien apstiprināja 3.septembra parlamenta sēdes darba kārtību, kurā ir iekļauts šis lēmumprojekts.

Iepriekš opozīcijas, kā arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti bija parakstījuši lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam «nekavējoties sniegt Saeimai izvērtētu ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem».

Tomēr 9.jūlijā sasauktajā Saeimas ārkārtas sēdē kvoruma trūkuma dēļ parlaments lēmumu par šo jautājumu vēl nepieņēma, kas nozīmē, ka deputātiem par to ir jābalso nākamajā kārtējā Saeimas sēdē.

Pagājušajā nedēļā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) tikās ar nacionālās apvienības pārstāvjiem, lai diskutētu par bēgļu jautājumu. Pēc tikšanās VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, taujāts, vai nacionālā apvienība atsauks savus parakstus lēmumprojektam par uzdevumu valdībai, sacīja, ka premjerministre pēc būtības atbild uz jautājumiem par bēgļu uzņemšanu, turklāt šīs diskusijas turpināsies. «Līdz ar to mēs nesaskatām vajadzību izmantot citus līdzekļus,» teica Dzintars.

Arī šobrīd nacionālā apvienība savus parakstus nav atsaukusi un pagaidām arī nav pieņēmusi lēmumu to darīt, aģentūrai LETA norādīja Dzintars. Viņš arī piebilda, ka VL-TB/LNNK parakstu atsaukšana nemainīs situāciju, jo nepieciešamais parakstu skaits šī jautājuma skatīšanai ir arī opozīcijas deputātiem.

Kā ziņots, valdība šovasar vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, lemjot, ka divu gadu laikā valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus. Jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā iepriekš radījis nopietnas nesaskaņas starp koalīcijas partneriem, jo VL-TB/LNNK iebilda pret bēgļu uzņemšanu.

VL-TB/LNNK rīcību, parakstoties par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājumā un iepriekšminēto uzdevumu valdībai, «Vienotība» vērtē kā koalīcijas līguma pārkāpumu. «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Šadurskis (V) toreiz norādīja uz koalīcijas līguma punktu, kurā noteikts, ka partneri nevar atbalstīt opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu, ja par to nav pieņemts atšķirīgs koalīcijas partneru lēmums.

Pēc tam kad Straujumas parlamentārais sekretārs Rihards Kols bija parakstījis lēmumprojektu par uzdevumu valdībai sniegt skaidrojumu bēgļu jautājumā, Straujuma viņu atlaida no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu