Skolotāju algu modeli koalīcija atkārtoti skatīs otrdien; izglītības ministrei ir cerības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Skolotāju atalgojuma jauno modeli koalīcijas partijas atkārtoti skatīs otrdien, un izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei ir cerības, ka iecerētās reformas varētu tikt īstenotas.

«Man pagaidām nav pamata ne būt priecīgai, ne arī nepamatoti aizdomīgai; kamēr budžeta process vēl nav beidzies, tikmēr joprojām ir cerības,» aģentūrai BNS pirmdienas vēlā vakarā valdībā sacīja Seile.

Viņa informēja, ka Nacionālās trīspusējās padomes sēdē vairāki tās locekļi pauduši atbalstu modelim, tomēr izskanējušas arī nozares arodbiedrību prasības par papildu izmaiņām.

«Savukārt koalīcijas padomes sēdē [pirmdien] diemžēl modeļa izskatīšanai bija atvēlēta viena minūte, un tas vēlreiz tiks skatīts koalīcijas padomē rīt [otrdien],» norādīja ministre.

«Attiecībā uz Ministru kabinetu vairāk informācijas, nekā man bija līdz šai dienai, man nav, proti, jau labi pazīstamais teiciens - būs modelis, būs nauda. Es nevaru diemžēl teikt, ka man ir vairāk ticības, ka būs atbalsts, ne arī mazāk ticības,» viņa turpināja.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Jānis Reirs («Vienotība») pirmdien žurnālistiem apstiprināja, ka skolotāju atalgojuma jaunais modelis jau tuvākajā laikā tiks apstiprināts un iecerētās reformas notiks.

«Es domāju, ka modelis būs apstiprināts tuvākajā laikā, lai skolotājiem būtu skaidrība,» sacīja finanšu ministrs.

Viņš atzīmēja, ka protokolā par 2016.gada budžetu Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) tiks precizēts skolēnu skaita pieaugums, kas šobrīd vēl nav zināms, un tiks kompensēts.

«Bet to mēs varam darīt tikai uz otro lasījumu, jo pašvaldības un skolas skolēnu skaitu rēķina tikai uz 1. septembri, līdz ar to mums nav to datu, bet mēs varam to paredzēt,» pauda politiķis.

Reirs arī norādīja, ka «apņemšanās par reformas ieviešanu ir spēkā un ļoti nopietna».

«Premjere veiks personisko kontroli pār šo procesu, un mums ar Izglītības un zinātnes ministriju pēdējās divās nedēļās sadarbība ir stipri labāka, un datu apmaiņa notiek,» teica ministrs.

Pedagogu atalgojuma jaunajam modelim 2016.gadā vajadzīgi papildu 10 miljoni eiro, bet 2017.gadā - 30 miljoni eiro.

Pedagogu atalgojums jaunajā modelī tiek rēķināts par 36 darba stundām nedēļā. Tās ietver visus pedagoga veicamos darbus mācību procesā - vidēji 24 mācību stundas, to sagatavošana, darbu labošana, konsultācijas, darbs ar vecākiem, darbs skolas attīstībā.

Skolotāju atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību. Jaunais modelis paredz lielāku atbalstu skolēniem, lai nodrošinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu un samazinātu nevienlīdzību pilsētu un lauku skolēnu mācību sasniegumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu