NMPD pārbauda izsaukumu, kurā nepaguva sniegt palīdzību dzemdībās mirušajai sievietei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) šobrīd veic detalizētu analīzi saistībā ar izsaukumu 30.augustā, kad ātrā palīdzība nepaspēja sniegt palīdzību dzemdībās sievietei Gulbenes novada Daukstu pagastā un rezultātā viņa un bērns gāja bojā.

Kā pastāstīja NMPD pārstāve Inga Vītola, dienests veic analīzi, lai noskaidrotu konkrēto brigādi, kas devusies uz izsaukumu, kā arī to, cik ilgi brigāde devusies uz notikuma vietu un kad saņemts izsaukums. Šobrīd Vītola neko vairāk pastāstīt nevarēja, jo izsaukuma analīze vēl nav noslēgusies.

Viņa arī brīdināja, ka

arī pēc notikuma izvērtēšanas ļoti detalizētu informāciju sniegt nevarēs, lai netraucētu izmeklēšanai, kuru uzsākusi policija.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Māra Āboliņa neatklāja, vai minētā sieviete bijusi grūtniecības uzskaitē, norādot, ka šādus datus par personu nedrīkst sniegt, jo tas ir pretlikumīgi. Ne ārsts, ne kāds cits nedrīkst sniegt šādu informāciju un to var izpaust tikai konkrētā persona, viņa sacīja.

Tikmēr Veselības ministrijas (VM) galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga pastāstīja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas,

mirusī sieviete nav bijusi grūtniecības uzskaitē.

Gulbenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs (RA) sacīja, ka ļoti daudzi Gulbenes novada iedzīvotāji pauduši neapmierinātību ar ātrās palīdzības darba ātrumu.

«Tā kā pacientus ved uz Balvu slimnīcu, iedzīvotājiem pašiem ir jādomā, kā tikt atpakaļ uz mājām no slimnīcas. Sola, ka aizvedīs ar «ātrajiem» atpakaļ, bet neaizved. Tās visas ir apvienošanas sekas, kuras vērtēju kā drausmīgas. Lauku cilvēkam vieglāk ir nomirt, nekā izveseļoties,» izteicās Stepanovs.

Šobrīd notikušo negadījumu pēta un analizē Jaungulbenes, Daukstu un Līgo pagastu bāriņtiesas darbinieki, tāpēc domes priekšsēdētājs atturas minēt, kāpēc kaut kas tāds varēja notikt.

Savukārt Daukstu pagasta sociālā darbiniece Dace Dzilna uzskata, ka notikušais ir dažādu apstākļu sakritība.

«Manuprāt, šajā gadījumā nav vainīga pat ātrā palīdzība, jo tā tika izsaukta, iespējams, par vēlu,» uzskata Dzilna. Viņa atklāja, ka

mediķus izsaukusi viena no sievietes meitām. Taču to, kāpēc sieviete dzemdējusi mājās, viņa nesaprotot.

Dzilna atklāj, ka sievietes bērni šobrīd ir pie pagaidu aizbildņa un viņiem tiks nodrošināta psiholoģiska palīdzība.

Kā vēsta laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze», svētdien, 30.augustā, ātrā palīdzība nepaspēja palīdzēt dzemdībās 1977.gadā dzimušai sievietei Gulbenes novada Daukstu pagastā. Viņa un mazulis mira noasiņojot. Ātrās palīdzības mediķi, ierodoties izsaukuma vietā, konstatēja divu cilvēku - mātes un jaundzimušā - nāvi.

Bojāgājušās sievietes ģimenē jau bija trīs bērni. Pasaulē bija jānāk viņas ceturtajai atvasītei.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure apstiprina šādu faktu un informē, ka dzemdētājas un bērna nāves iemeslus noteiks ekspertīze, ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana.

Vietējo mediķu aprindās šis traģiskais gadījums tiek apspriests, analizējot letālā iznākuma iespējamos iemeslus. Ātrā palīdzība it kā saukta, kad dzemdētājai sākusies liela asiņošana. Bērniņš it kā esot piedzimis laikā, iznēsāts, taču gan mammas, gan mazuļa bojāejas iemesls, visticamāk, ir tieši lielā asiņošana. «Šādos gadījumos, kad ir asiņošana, tas ir sekunžu jautājums. Tas nav pat minūšu jautājums. Bērniņš tad mirst pirmais un pēc tam māte,» saka SIA Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība izpilddirektore Ināra Ņikuļina.

Ģimene, kurā notika nelaime, agrāk skaitījusies problemātiska, taču pēdējā laikā vairs nē. Sieviete, kura gājusi bojā dzemdībās, rūpējās par savu dzīvi pati, teica Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks.

Bāriņtiesa jau 31.augustā sākusi risināt visus jautājums, kas skar bojāgājušās sievietes trīs bērnu personisko un mantisko stāvokli. Bērni atrodoties drošā vietā un tiekot kārtota viņu aizbildnība. 1.septembrī jaunākais bērns devies uz bērnudārzu, bet divi vecākie bērni - uz skolu. Potenciālā aizbildne visu esot nokārtojusi. Pašvaldība nodrošinās visiem bērniem psiholoģisko palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu