Vienojas par Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izskatu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Biedrība «Zolitūde 21.11» izvēlējusies traģēdijas piemiņas vietas ideju skici, biedrība izvēlējusies pirmo skices variantu, pastāstīja biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pagaidu piemiņas vietu plāno izveidot līdz 21.novembrim, kad paiet divi gadi kopš lielveikala «Maxima» jumta iebrukšanas, kas izdzēsa 54 cilvēku dzīvības.

Pagaidu piemiņas vietai tika izstrādātas četras ideju skices, no kurām par atbilstošāko atzīts variants, kas piemiņas vietu paredz veidot no betona pamatnes un divām rūdīta stikla šķautnēm, kuras novietotas paralēli viena otrai ar aptuveni 20 centimetru lielu atstarpi. Tām pa vidu augšup spīdēs izkliedēta gaisma, kas simbolizēs mūžīgo uguni. Uz pamatnes tiks izgaismots traģēdijas datums - «21.11.2013.».

Uz piemiņas vietas būs iegravēts uzraksts «2013.gada 21.novembrī šajā vietā Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu». Iecerēts, ka teksts būs trijās valodās - latviešu, krievu un angļu.

Kā šodien vēstīja LTV «Panorāma», Rīgas dome apņēmusies piemiņas vietu izveidot jau līdz 21.novembrim, otrajai gadadienai kopš lielākās traģēdijas Latvijas atjaunotās neatkarības laikā.

Pēc tam pašvaldībai būs nepieciešami aptuveni divi gadi, lai vienotos par zemes un ēkas pārņemšanu, lai ierīkotu parku un pastāvīgu piemiņas vietu.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome parakstījusi līgumu ar «Maxima Latvija» grupu saistīto uzņēmumu «Tineo», atbilstoši kuram uzņēmums dāvina pašvaldībai savu daļu zemesgabala lielveikala «Maxima» traģēdijas vietā Zolitūdē. Pašvaldības mērķis ir pilnībā atbrīvoties no jebkuras komerciālas celtnes un traģēdijas vietā, kas aptver 10 000 kvadrātmetru, izveidot skvēru un pilnvērtīgu piemiņas vietu.

Sabrūkot «Re&Re» būvētajam lielveikalam «Maxima», 2013.gada 21.novembrī zem gruvešiem dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu