Saeima noraida iedzīvotāju iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien nolēma noraidīt iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar ierosinājumu par marihuānas dekriminalizāciju. Šādu lēmumu atbalstīja 87 deputāti no dažādām frakcijām, savukārt deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) balsojumā atturējās. Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Rihards Eigims (ZZS), Andrejs Elksniņš (S) un Juris Viļums (LRA) balsojumā nepiedalījās.

Iepriekš arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vienbalsīgi vienojās noraidīt šo iniciatīvu.

Šī sabiedrības iniciatīva portālā «manabalss.lv» tika ievietota 2012.gada 23.janvārī. Iepriekš visus 10 373 parakstus par šo iniciatīvu pārbaudīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), norādot, ka 252 parakstītāju personu kodi neatbilst parakstītāja statusam, viens personas kods ir nekorekts, bet vēl trīs personu kodi nav identificēti, jo nav Latvijas piešķirtie. Tāpat tiek norādīts, ka 748 parakstītāji nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Pēc tam Saeimas Prezidijs nodeva šo iniciatīvu izskatīšanai komisijā.

Iniciatīvas pieteicēji aicināja pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.

Pēc iniciatīvas pārstāvja Donata Blaževiča domām, dekriminalizācija ir efektīvākais veids, kā risināt narkotiku problēmas sabiedrībā, turklāt šo veidu rekomendējot arī Pasaules Veselības organizācija.

«Kopumā ir veikti vairāk nekā 20 000 pētījumu par marihuānu. Daudzos no šiem pētījumiem ir atklājies, ka marihuānai ir ļoti plašs medicīnisks pielietojums un milzīgs potenciāls gan dažādu vieglu saslimšanu, gan ļoti smagu slimību ārstēšanā. Šādu daudzpusību skaidro ar to, ka marihuāna stimulē kanabinoīdu receptorus (CB1, CB2), kas ir atrodami cilvēka ķermenī. Šie receptori ir daļa no, iespējams, svarīgākās fizioloģiskās sistēmas cilvēka ķermenī - endokanabinoīdu sistēmas, kas pamatā atbild par cilvēka veselības uzturēšanu, tostarp arī imūnsistēmas regulēšanu un līdzsvarošanu,» iepriekš stāstīja Blaževičs.

Iniciatīvas autors bija Āris Ābele, kurš vēlāk no tās tālākas virzīšanas atteicās.

Savukārt Latvijā praktizējošie farmaceiti asi iebilda pret mēģinājumiem legalizēt vai citā veidā atvieglot brīvu narkotisko vielu apriti valstī, turklāt šādas publiskas iniciatīvas virzīšana uz Saeimu saasina jauniešu interesi par vieglajām narkotikām, aģentūru LETA iepriekš informēja biedrības pārstāve Alla Čudovska.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu