Aptauja: 52% vecāku pēc savas iniciatīvas neved bērnus uz profilaktiskām veselības pārbaudēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nedaudz vairāk par pusi jeb 52% aptaujāto vecāku pēc pašu iniciatīvas neved bērnus uz profilaktiskām veselības pārbaudēm, secināts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) un tirdzniecības centra «Domina Shopping» aptaujā.

No tiem gandrīz piektdaļa jeb 18% vecāku bērnus pie ārsta ved tikai akūtu problēmu gadījumā, bet 34% tikai tad, ja to pieprasa bērnudārzs vaiskola.

Bet 48% vecāku atbildēja, ka bērnu uz profilaktiskām veselības pārbaudēm ved, jo viņiem ir svarīgi sekot līdzi bērna veselības stāvoklim un laikus novērst iespējamās problēmas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka pēdējā gada laikā lielākoties jeb 70% vecāku uz profilaktiskām veselības apskatēm ir veduši bērnus pie ģimenes ārsta, lai novērtētu stāju, augumu, svaru, muskuļu tonusu. Stomatologa konsultācija ir otra (64%) populārākā profilaktiskā pārbaude. Savukārt trešajā vietā ierindojas redzes pārbaude (59%).

Katrs otrais bērns profilaktiskos nolūkos ir nodevis analīzes, bet 40% ir vakcinēti pret slimībām, kas nav iekļautas obligātajā potēšanas kalendārā, piemēram, pret gripu, ērču encefalītu. Retāk bērni ir vesti uz dzirdes pārbaudi (24%) un pie zobu higiēnista (38%).

Tēti vidēji biežāk nekā mammas bērnus ved uz potēm (44% pret 37%) un uz dzirdes pārbaudi (27% pret 21%). Pie zobu higiēnista vienlīdz bieži pavada kā mammas, tā arī tēti (38% un 37%). Bet pienākumu profilaktiskos nolūkos aizvest bērnu pie ģimenes ārsta un stomatologa, kā arī uz redzes pārbaudi un analīzēm biežāk uzņemas tieši mammas.

Aptauja veikta sadarbībā ar «OMD Snapshots» 2015.gada augustā Rīgā, Pierīgā un citviet Latvijas teritorijā, aptaujājot 518 vecākus, kuriem ir bērni vecumā no trīs līdz 16 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu