NATO izcilības centrs vēl nav nodots ekspluatācijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs Rīgā svinīgi atklāts, bet ēka vēl joprojām nav nodota ekspluatācijā. Kad tas varētu notikt, arī nav zināms. Kā skaidro amatpersonas, atklāšanas ceremonija sarīkota 20.augustā, jo tā bijusi vienīgā diena, kad uzaicinātie viesi varēja ierasties. Tā kā ēka un apkārtējā teritorija nebija pieņemta ekspluatācijā, prezidenti un ģenerāļi šampanieti faktiski malkoja... būvobjektā.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāve Linda Curika ceturtdien LTV «Panorāmai» norādīja, ka

atklāšanas pasākuma laikā ēkā neviens negāja - pasākums notika pagalmā.

«Ievērojām visas nepieciešamās drošības prasības,» viņa norāda.

Arī Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra speciāliste Aija Jakubovska uzsver, ka drošības noteikumi ievēroti, taču atzīst:

«Kļūda, ka nebrīdinājām, ka tas vēl ir būvobjekts.»

Kopā ar Latvijas prezidentu arī Lietuvas prezidente, Igaunijas ārlietu ministre un ASV senatori. Visi kopīgi pārgriež lenti, un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs pasludināts par atklātu. Tas notiek 20.augustā, kad ēka Kalnciema ielā vēl nav pieņemta ekspluatācijā. 10.augustā Rīgas būvvalde saņēma apliecinājumu, ka ēka gatava nodošanai ekspluatācijā. Bet,

tā kā nebija iesniegta visa vajadzīgā dokumentācija, nams aizvien vēl nav pieņemts ekspluatācijā.

«Galvenais būvdarbu vadītājs ir atbildīgs par to, lai nepiederošas personas būvobjektā neiekļūtu, ņemot vērā, ka ēka nav nodota ekspluatācijā.

Šis aizvien skaitās būvojekts.

Taču atbilstoši MK noteikumiem ir pieļaujama nepiederošu personu iekļūšanu objektā, ja viņiem tiek izsniegtas apmeklētāju apliecības,» skaidro Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Taču pirms atklāšanas pasākuma vismaz žurnālistus

neviens nebrīdināja, ka objekts vēl nav nodots ekspluatācijā.

Kā atzīst Būvniecības valsts kontroles birojā, ko izveidoja pēc Zolitūdes traģēdijas, - atrodoties būvlaukumā, riski ir vienmēr. Galvenais, lai cilvēki par to zinātu.

«Darba aizsardzības koordinators no savas puses ir atbildīgs, lai izvērtētu, kādi ir riski tiem, kas atrodas būvdarbu objektā, un atkarībā no riskiem cilvēkiem ir jābūt pilnībā informētiem par riskiem un jābūt aprīkotiem ar atbilstošiem aizsardzības līdzekļiem,» uzsver Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Kā uzsver NATO izcilības centra pārstāve, atļauja rīkot pasākumu bijusi un tā laikā ievērotas visas nepieciešamās drošības prasības. Būvniecība ēkā esot bijusi pabeigta. Šobrīd notiek darbs, lai nokārtotu dokumentus būvvaldē. «Mēs visu pasākumu sākām plānot pusgadu iepriekš. Būvniecības process tika sākts pēc vecā būvniecības likuma un pabeigts pēc jaunā. Tāpēc dokumentu kārtošana notiek drusku ilgāk,» skaidroja Curika.

Ēkas pasūtītājs ir Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkuma centrs. Tur saka - atklāšanas pasākums saskaņots ar būvkompāniju. «Drošības pasākumi bija ievēroti. Briesmas nevienam nedraudēja. Mūsu kļūda, ka nepabrīdinājām, ka atrodas būvojektā. Bet visi drošības noteikumi tika ievēroti,» pauda Jakubovska.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs no Aizsardzības ministrijas uz renovēto ēku pārcelsies tuvāko mēnešu laikā.

Remonts un iekārtošana atbilstoši NATO drošības standartiem izmaksās 3 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu