Mirušās dzemdētājas lietā daudz jautājumu; viņa neesot gribējusi saukt palīdzību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdībās mirušās sievietes bāreņos palikušajiem bērniem aizbildņi tiks atrasti tuvāko radu lokā. Taču par to, kādēļ nonākts līdz traģiskajai situācijai, kurā dzīvību zaudēja gan mamma, gan jaundzimušais, vēl ir daudz neatbildētu jautājumu.

Pārbaudi par šo gadījumu sākusi arī Veselības inspekcija.

Sieviete ar saviem trim bērniem dzīvoja attālā viensētā – aptuveni astoņus kilometrus no tuvākās apdzīvotās vietas un 31 kilometru no Gulbenes, kur atrodas poliklīnika.

Pēc LTV rīcībā esošās neoficiālās informācijas grūtniece nav bijusi medicīniskajā uzskaitē. Kāpēc, sākoties dzemdībām, viņai nav izdevies laikus izsaukt mediķus, skaidro policija. Ir sākta krimināllieta, tāpēc šobrīd policija plašākus komentārus nesniedz.

Bāriņtiesas pārstāve Inese Čude mirušo sievieti atceras kā darbīgu. Viņa saviem spēkiem cīnījusies par ģimenes labklājību. Sieviete iepazīta, kad nākusi kārtot ar bērniem saistītus mantojuma dokumentus.

«Pēdējoreiz es viņu redzēju šīs vasaras sākumā, viņa atnesa pēdējo man vajadzīgo dokumentu. Nekas neliecināja, ka māmiņa varētu gaidīt bērniņu. Šis, tāpat kā citiem, mums ir pārsteigums, jo neviens par to tiešām nezināja,» atzīst Čude.

Īsā laikā trīs nepilngadīgie bērni kļuvuši par bāreņiem, jo pirms diviem gadiem nomiris ģimenes tēvs. Māja tagad tukša un aizzīmogota. Par bērniem rūpēties apņēmušās sievietes māsu un brāļu ģimenes.

«Tā kā šis notikums ir tiešām negaidīts un pēkšņs, notiek izvērtēšana, kurā no ģimenēm varētu ienākt trīs bērni dzīvot. Tā ir liela atbildība,» saka Čude.

Līdztekus aizbildņa atrašanai otra bāriņtiesas prioritāte ir sniegt bērniem profesionālu psiholoģisku palīdzību, jo īsā laikā zaudēt abus vecākus, turklāt būt notikuma lieciniekiem bijis nopietns trieciens. Otru tik traģisku notikumu tuvējā apkaimē Daukstu pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks neatceras un apelē pie katra cilvēka atbildības par sevi.

«Varbūt viņa neparūpējās īstajā brīdī par sevi, kā pienāktos civilizēti rūpēties par sevi. Te, jāsaka godīgi, jābūt atbildīgākiem pašiem par sevi un par to bērnu, ko gaidīja. Varbūt bija kauns lūgt palīdzību tajā brīdī,» spriež Doņuks.

Nelaimes brīdī tuvākā ātrās palīdzības brigāde bijusi Gulbenē – apmēram 25 minūšu brauciena attālumā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā uzskata – šis nav gadījums, kad mest akmeni mediķu virzienā.

«Izvērtējot visu mūsu rīcībā esošo informāciju, mēs secinām, ka zvans uz ātro palīdzību ir bijis ļoti, ļoti novēloti, kad sievietei jau ir masīva asiņošana un ar ļoti lielu iespējamību, ka mazulis jau ir piedzimis. Zvans ir ļoti novēloti, kad izšķirošas ir dažas sekundes vai minūtes, lai varētu glābt gan vienu, gan otru,» skaidro dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Palīdzību izsaukusi pusaugu meita, un dienesta informācija liecina, ka pati mamma to nemaz nav vēlējusies.

Jau ziņots, ka bojāgājušās sievietes ģimenē jau bija trīs bērni. Pasaulē bija jānāk viņas ceturtajai atvasītei. Svētdien neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests saņēma izsaukumu uz Daukstu pagastu, bet, kad mediķi ieradās, 1977. gadā dzimusī sieviete un viņas mazulis jau bija noasiņojuši.

Pēc grūtnieces nāves Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests veic padziļinātu gadījuma izpēti par palīdzības izsaukšanas laiku un mediķu ierašanos. Taču jau tagad zināms, ka sieviete nav apmeklējusi ārstu, kas uzraudzītu viņas grūtniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu