Sākta pārbaude par UR atklātajiem no seksuālas vardarbības cietušā bērna datiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi saistībā ar gadījumu, kad publiski pieejamos Uzņēmuma reģistra (UR) datos tika iekļauta informācija par no seksuālas vardarbības Liepājā cietušo meitenīti.

Kā norādīja Tieslietu ministrijas preses pārstāve Līva Rancāne, pārbaudes laikā 3.septembrī DVI noteica aizliegumu UR turpināt personas datu (lēmuma) publiskošanu. UR ir jānodrošina šī aizlieguma ieviešana arī attiecībā uz visiem, kam viņi ir nodevuši personas datus. UR ir sniedzis informāciju par šī aizlieguma izpildi.

Savukārt līdz pirmdienai, 7.septembrim, reģistram ir jāsniedz paskaidrojums DVI par šo gadījumu - par personas datu publiskošanas aspektiem.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vakar, iepazīstoties ar situāciju, kurā publiski pieejams kļuvis lēmums par aresta uzlikšanu mantai un tajā minētie, tostarp cietušās personas dati, norādīja, ka tas ir rupjš likuma pārkāpums. «Patlaban pārmetumi valsts pārvaldes iestādēm ir nepamatoti, jo pēc veiktās faktu pārbaudes manā rīcībā ir informācija, ka šo pārkāpumu darbā ar fiziskās personas datiem pieļāvis kāds no UR informācijas saņēmējiem - datu atkalizmantotājiem -, kas ir atbildīgi par ar likumu aizsargātās informācijas nepublicēšanu,» norāda ministrs. Atkalizmantotāji ir SIA «Lursoft IT», SIA «Firmas.lv», SIA «Crefo Rating» un AS «Kredītinformācijas birojs».

Ministrs uzskata, ka notikušais ir nopietns pamats kriminālprocesa sākšanai pēc Krimināllikuma 145.panta, proti, par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Kā ziņots, publiski pieejamos UR datos atrodams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds, šodien pārliecinājās aģentūra LETA. Minētais publiski pieejamais dokuments ir Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesneša lēmums par aresta uzlikšanu Dānijas uzņēmēja firmai. Šajā lēmumā redzams arī no seksuālās vardarbības cietuša bērna vārds, kas nav anonimizēts, turklāt lēmumā arī norādīts, ka pret bērnu ir pastrādāts dzimumnoziegums.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) norādīja, ka šis nav pirmais gadījums, kad kriminālprocesā iesaistīta bērna dati, pēc kuriem viņu var atpazīt, parādās publiski, it īpaši mazajās pašvaldībās.

Tāpēc VBTAI augustā jau ir nosūtījusi vēstuli TM ar priekšlikumiem grozīt Kriminālprocesa likumu, lai turpmāk publiski šādi dati nekur neparādītos. Priekšlikumi arī paredz aizliegt publiskot informāciju par noziedzīga nodarījuma apstākļiem, ja tajā iesaistīts bērns.

Tāpat TM tiek lūgta precizēt Kriminālprocesa likumu gadījumos, kad saņemtas ziņas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību vai neaizskaramību, paredzot, ka bērna dati kriminālprocesa dokumentos tiek aizstāti ar pseidonīmu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien Latvijas Radio raidījumam «Krustpunktā» paudusi, ka no seksuālās vardarbības cietušu bērnu vārdu publiskošana ir pārkāpums. Straujuma pauda, ka dzimumnoziegumos cietuša bērna vārds nav publiskojams. Viņa uz šo jautājumu vērsīšot arī TM uzmanību.

Jau ziņots, ka vēl pirms atklātībā bija nācis Liepājas tiesas spriedums, kurā par neķītru darbību veikšanu ar mazgadīgu meitenīti ar piespiedu darbu sodīti tēvs un dēls, Liepājas tiesā ir skatīta vēl viena krimināllieta, kurā par tādām pašām darbībām, kā arī par pornogrāfisku materiālu izgatavošanu un izplatīšanu reāls cietumsods piespriests dāņu uzņēmējam - 46 gadus vecam vīrietim, ziņo laikraksts «Kurzemes Vārds».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu