No mākslinieka par robežšķērsotāju tulku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelegālo robežšķērsotāju kļūst aizvien vairāk, piemēram, vjetnamiešu skaits, kuri šogad tikuši mūsu valstī un lūguši patvērumu, palielinājies līdz 300. Šā iemesla dēļ dzimtās valodas zināšanas Latvijas robežsardze lūdz izmantot Latvijā dzīvojošajam vjetnamiešu tautības māksliniekam Kao.

Jau divpadsmit gadus Latvijā dzīvo vjetnamiešu tautības mākslinieks Kao Viets Nguens. Viņš ir radījis komiksu par Lāčplēsi, kā arī šobrīd top viņa nākamais darbs par Kurbadu. Tomēr mākslai Kao paliek aizvien mazāk laika, jo itin bieži viņa palīdzība ir nepieciešama Latvijas robežsardzei.

Mākslinieks piedalās nelegālo robežšķērsotāju pratināšanā, sniedz palīdzību iesniegumu tulkošanā, kā arī tulko tiesā.

«Pašlaik esam trīs tulki, es esmu viens no tiem. Darba ir ļoti daudz, un man bieži ir jābrauc uz Daugavpili. Situācijas ir ļoti dažādas, reizēm mums jāpiedalās pratināšanās, reizēm tiesā. Protams, jātulko arī dažādi iesniegumi,» tā par darba pienākumiem, ko veic aptuveni jau gadu, stāsta Kao.

Mākslinieks ir uzklausījis daudzus likteņus, tomēr vjetnamiešu stāsti ir diezgan līdzīgi –

visi meklē labāku dzīvi.

«Viņi grib tikt uz Eiropu un dabūt labāku darbu. Tie, kas bēg, pārsvarā ir no Vjetnamas laukiem, viņiem nav izglītības, bet vēlas pelnīt lielu naudu,» piebilst Kao.

Daži vjetnamieši patiešām nokļūst līdz galamērķim, bet tur kļūst nevis par bagātniekiem, kā cerējuši, bet gan par vergiem, tādēļ tie, kas tikuši līdz Latvijai, šeit jūtas labi. Daži vēlas palikt mūsu valstī, bet citi savukārt saprot, ka nelegāli ceļot ir gandrīz neiespējami, tādēļ labprāt izvēlas doties atpakaļ mājās. Protams, ne ar visiem robežšķērsotājiem ir tik viegli. Ir arī tādi vjetnamieši, kas mēģinājuši mukt no valsts noziedzīgu darījumu dēļ un, nonākuši Eiropā, pieprasa patvērumu, daži pat apzināti slēpj savu identitāti.

Kao atzīst, ka darbs nav viegls, kā arī viņš vēlētos vairāk laika veltīt mākslai.

«Šis darbs nav man mīļākais darbs, bet es ļoti lepojos, ka varu palīdzēt Latvijai,»

tā Kao. Jau decembrī uz kādu laiku mākslinieks dosies atpakaļ uz dzimteni, lai var darīt to, kas tiešām sirdij tuvs. Bet pēc pāris mēnešu atpūtas dzimtenē Kao Viets Nguens plāno atgriezties Latvijā, jo viņam ir lieli plāni, Latvijas simtgadei tuvojoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu