Tā dēvētā deputātu kvota nākamgad varētu būt 20 000 eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Plānots, ka arī nākamgad deputātiem būs iespēja piešķirt finansējumu viņus interesējošiem projektiem un tā dēvētā deputātu kvota būs 20 000 eiro, vēsta laikraksts «Latvijas Avīze».

Laikraksta rīcībā nonākusi neoficiāla informācija, ka nākamā gada budžeta grozījumos katras koalīcijas deputāts drīkstēs kādam sev tuvam projektam lūgt piešķirt līdz 20 000 eiro.

Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (V) šādas runas noraida, tikmēr citi koalīcijas frakciju pārstāvji neslēpj, ka jau gatavo priekšlikumus budžeta grozījumiem.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» atzina, ka, visticamāk, deputātiem būs iespēja piešķirt naudu viņus interesējošiem projektiem.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atzīst, ka jau vērsies pie ZZS pārstāvjiem pašvaldībās, aicinot viņus ziņot par projektiem un pasākumiem, kam būtu nepieciešams šāda veida atbalsts no valsts budžeta. Parasti tie ir dažādi nelieli remonti skolās, bērnudārzos, baznīcās un tamlīdzīgos sabiedriskos objektos. «Nākamnedēļ tikšos ar filmas «Dvēseļu putenis» veidotāju komandu. Pieļauju, ka caur budžeta grozījumiem vajadzētu papildus atbalstīt arī šo darbu,» norāda Brigmanis.

Pērn skaitliski visvairāk grozījumu bija iesniedzis Jānis Trupovnieks (ZZS), panākot finansējumu kopskaitā 12 dažādu Latgales novadu projektiem. «Es arī cenšos sekot līdzi, kā šie līdzekļi izlietoti. Un esmu gandarīts, ka par mazu naudiņu izdarīti lieli darbi. Īpaši liels prieks par patriotisko nometni Rēzeknē - ja būs tāda iespēja, lūgšu Saeimu arī turpmāk to atbalstīt. Šogad esmu iecerējis arī lūgt piešķirt līdzekļus, lai Balvu katoļu baznīca varētu iegādāties ērģeles. Tāpat vairākiem bērnudārziem vajadzētu interaktīvās tāfeles, ko viņi paši ar pašvaldību atbalstu nespēj nopirkt,» saka Trupovnieks.

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norāda, ka konkrēti ierosinājumi vēl nav sagatavoti, bet pieļauj, ka līdzīgi kā pērn nacionālā apvienība varētu sagatavot priekšlikumus atvēlēt līdzekļus dažādu patriotisko organizāciju darbībai, piemēram, nacionālo partizānu, karavīru un represēto biedrībām.

Deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK) savu kvotu iecerējis novirzīt Alūksnes novada tautastērpa rekonstrukcijai un izgatavošanai vietējā tautas deju kolektīva vajadzībām. «Pagaidām Alūksnes tautastērps pastāv tikai vēstures liecībās. Projektā kopā ar vēsturniekiem un tautas amatniekiem plānojam izgatavot etnogrāfiski precīzus tērpus, ko varētu lietot gan Alūksnes tautas deju kolektīvi, gan ikviens cits īpašos pasākumos. Tas stiprinātu identitāti, piederības sajūtu novadam,» stāsta Kols.

Tikmēr deputāts Edvards Smiltēns (V), kurš vienlaikus ir arī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs, norāda, ka saņēmis daudz lūgumu no dažādām izglītības iestādēm, kam nepieciešami remonti virtuvēs, sporta būvēs, ugunsdrošības sakārtošanai vai siltināšanai. Kuras tieši skolas atbalstīt, budžeta grozījumos gan viņš vēl neesot izlēmis.

Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Šadurskis uzsver, ka nekādas deputātu kvotas budžetā neesot un arī nebūs rezervētas. Vienlaikus viņš atzīst, ka deputātiem nevar aizliegt iesniegt savus priekšlikumus. «Un tas nemaz nav slikti. Galu galā ir dažādas sīkākas lietas, kas ministriem, domājot par lielo stratēģisko kopainu, var paslīdēt garām nemanītas. Deputāti tomēr ir tuvāk tautai un redz, ja kaut kur nepieciešams kādu jumtu salabot vai rotaļlaukumu uzstādīt,» pauž Šadurskis.

Viņš sola raudzīties, lai iesniegtie priekšlikumi tiktu vērtēti pēc būtības, nevis pēc iesniedzēja politiskās piederības. Līdzšinējā praksē gan opozīcijas priekšlikumi tiek atbalstīt reti. Piemēram pērn tika noraidīts Valērija Agešina (S) priekšlikums piešķirt līdzekļus bērnu laukuma izveidei Liepājas Karostā, bet vienlaikus atbalstīti «Vienotības» un ZZS priekšlikumi finansēt rotaļlaukumus citos šīs pašas pilsētas rajonos.

«Neskatoties uz šo gadījumu, deputātu kvotas nav slikta lieta. Tā vismaz ir konkrēta nauda, kas nonāk līdz konkrētajai vajadzībai un netiek nozagta,» spriež Agešins. Tomēr opozīcijas pārstāvji apzinās, ka viņu izredzes iegūt «kvotu» ir niecīgas, tādēļ koncentrējas uz priekšlikumiem, kas nevis tērēs naudu, bet ļaus palielināt budžeta ieņēmumus. Piemēram, «Saskaņai» varētu būt priekšlikumi par nodokļu progresivitātes attīstīšanu, bet Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis Artuss Kaimiņš piedāvāšot būtiski samazināt valsts kapitālsabiedrību tēriņus reklāmām, vēsta «Latvijas Avīze».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu