Ziemeļvalstis pauž satraukumu par Šengenas nākotni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga sestdien pauda bažas, ka nekontrolētā imigrācija apdraud Šengenas zonas pastāvēšanu, un aicināja līguma dalībvalstis aizsargāt savas ārējās robežas.

«Ziemeļvalstu problēmas nav iekšējās problēmas, bet fakts, ka Šengenas ārējās robežas ir sagrautas,» norādīja Sūlberga. «Mums tagad jānodrošina, ka ārējās robežas darbojas.»

Sūlberga, kuras vadītajā koalīcijā ir arī pret imigrantiem noskaņotā Progresa partija, pēc tikšanās ar pārējo Ziemeļvalstu kolēģiem, piebalsoja Francijas prezidenta Fransuā Olanda ceturtdien teiktajam, ka Šengena ir «apdraudēta».

Arī Vācijas kanclera Angela Merkele sestdien uzsvēra nepieciešamību aizsargāt Eiropas ārējās robežas.

Savukārt Zviedrijas premjers Stēfans Levēns norādīja, ka «visiem tiem, kam ir tiesības uz patvērumu, tas jāpiešķir, [bet] tie, kam tiesību nav, jāsūta atpakaļ».

Viņam piekrita arī dāņu kolēģis Larss Leke Rasmusens, kas uzsvēra, ka tie imigranti, kuriem «nav nepieciešama aizsardzība, jāsūta atpakaļ, cik ātri vien iespējams».

Tomēr nekontrolētās imigrācijas krīze izsaukusi Ziemeļvalstu vidū zināmas domstarpības.

Stokholma pauž neapmierinātību, ka Kopenhāgena daļu imigrantu laiž caur savu teritoriju, lai tie varētu patvērumu pieprasīt Zviedrijā.

Tikmēr Somija par to pašu kritizē Zviedriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu