Ugunsdzēsēji šogad bieži glābuši kaķus, putnus un suņus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ugunsdzēsēji šogad devušies palīgā jau vairāk nekā 600 dzīvniekiem un visbiežāk glābti nelaimē nonākuši kaķi, putni un suņi, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Vakar bija Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena, aktualizējot jautājumu par dzīvnieka un cilvēka mijiedarbi. Šogad ugunsdzēsēji glābēji veikuši jau 4605 glābšanas darbus, un no tiem 668 gadījumos palīdzība bija nepieciešama tieši dzīvniekiem.

Visbiežāk dažādās nelaimēs nokļuva kaķi. 299 gadījumos glābēji devās palīgā kaķiem, kuri uzrāpās kokā un, kā šķita, saviem spēkiem nevarēja tikt lejā, ielīda caurulēs vai arī iekrita ventilācijas šahtās un akās. Tomēr visbiežāk izrādījās, ka kaķiem, kas atradās kokā, glābēju palīdzība nebija nepieciešama un viņi paši spēja nokāpt no koka vai jumta, līdzko glābēji viņiem pietuvojās. Visvairāk šādu izsaukumu, kuros kaķi atradās augstumā, bet īstenībā viņiem glābēju palīdzība nebija nepieciešama, saņemts martā un aprīlī.

Otrajā vietā ierindojas putni - 132 gadījumos kaijas, vārnas, baloži, pīles, stārķi, gulbji un citi putni bija nokļuvuši nelaimē, piemēram, ielidoja ventilācijas šahtā un nevarēja izkļūt laukā, sapinās makšķernieku auklā utt.

Trešajā vietā ir izsaukumi uz glābšanas darbiem, kuros palīdzība bija nepieciešama suņiem, kopumā 75 reizes. Desmit gadījumos suņi bija iekrituši akā un saviem spēkiem netika ārā - interesanti, ka vienā gadījumā suns bija iekritis akā kopā ar lapsu. Lauku reģionos nereti ugunsdzēsēju palīdzība ir nepieciešama meža dzīvniekiem vai lieliem mājlopiem, piemēram, meža dzīvnieki ir ielūzuši ledū, mājlopi iekrituši akā, iestiguši dubļos vai vircas bedrē.

Ne visos gadījumos, steidzoties palīgā nelaimē nokļuvušam dzīvniekam, šo palīdzību arī izdodas un ir iespējams sniegt. Gadās, ka cilvēks, kurš izsaucis glābējus, iebilst cauruma izsišanai sienā. Šādos gadījumos ugunsdzēsēji palīdzēt dzīvniekiem nevar. Nereti bez apkārtējo cilvēku palīdzības nebūtu iespējams izglābt mājlopus, kas iekrituši akā vai bedrē. Tieši apkārtējo cilvēku piesaistītā traktortehnika ir sekmējusi dzīvnieku ātru izvilkšanu no bedres.

Ugunsdzēsēji dodas tikai uz tiem izsaukumiem, kuros nelaimē nokļuvušais dzīvnieks atrodas tādā situācijā, no kuras viņš nevar izkļūt pats saviem spēkiem, un ir apdraudēta viņa veselība un dzīvība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu