Medmāsiņa ar 20 gadu pieredzi: lai izdzīvotu, jāstrādā divas vai trīs slodzes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET turpina rakstu sēriju par profesijām. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas anestezioloģijas, intensīvās terapijas un reanimācijas medmāsa Inese Larinova gribēja strādāt par māsiņu jau kopš bērnības, kaut, lai izdzīvotu, ar vienu slodzi nepietiek.

«Medmāsiņu līmenis Latvijā ir augsts,» uzskata pieredzējusī medmāsa.

Lai spētu strādāt šajā profesijā, cilvēkam jābūt iejūtīgam, sirsnīgam, labsirdīgam, atvērtam un ar vēlmi palīdzēt.

Citādi, ja šīs īpašības cilvēkam nepiemīt, ilgi par medmāsu nespēj nostrādāt, uzskata Inese.

Viņa stāsta, ka daudzas māsiņas un ārsti strādā vairākos darbos vai slodzēs, jo ar vienu nevar izdzīvot.

Informējam, ka viena slodze nozīmē strādāt 160 stundas jeb astoņas diennaktī, piecas reizes nedēļā. Medmāsiņu samaksa par vienu slodzi nepārsniedz 400 eiro.

Nav novērtēta no vadības puses

«Jūtos novērtēta no pacientu puses, bet ne algas ziņā,» atzīst māsiņa.

Kaut Inesei savā profesijā ir liels darba stāžs, joprojām gūst jaunas zināšanas: «Pilnveidojam zināšanas dažādos kursos, ir jauni medikamenti, ievades sistēmas, jaunas aparatūras, ko apgūstam individuāli, jāaprūpē pacienti ar sarežģītiem gadījumiem jeb visa profila pacienti. Katru otro dežūru nākas apgūt ko jaunu.»

Medmāsiņa - ārsta galvenais instruments, kā izārstēt pacientu

Māsiņas ir kā psiholoģes. Tām jāpilda gan ārsta norādījumi, gan visbiežāk un visvairāk jākomunicē ar pacientu: jāskaidro slimības apstākļi, ārstniecības procedūras, jāmierina un jāmotivē.

Viņasprāt, pacienta ārstēšana ir komandas darbs. Māsiņas nespētu strādāt bez ārsta, un otrādi.

Inesei diennaktī nākas aprūpēt, ārstēt no četriem, pieciem pacientiem līdz pat divdesmit, trīsdesmit. Un ir gadījumi, kad pacienti pat pēc astoņiem gadiem māsiņas atceras, un izveidojusies tuva saikne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu