Būvvalde rīkos diskusiju par Okupācijas muzeja piebūvi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas pilsētas būvvalde ceturtdien lems par publiskas diskusijas sarīkošanu saistībā ar Okupācijas muzeja rekonstrukciju, paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa») pēc tikšanās ar Okupācijas muzeja pārstāvjiem, kuri aicina pasteidzināt projekta «Nākotnes nams» virzību.

Publiskās diskusijas laikā noskaidros profesionāļu un sabiedrības viedokli par iecerēto piebūvi. Rīgas būvvalde sagaida, ka publiskās diskusijas laikā tiks atrisināti strīdīgie jautājumi un sabiedrība tiks pārliecināta par to, kā un kāpēc šis projekts norit, kā arī muzeja piebūvi pabeigt atbilstoši plāniem.

«Tikšanās laikā mēs izrunājām Rīgas arhitekta lēmumu un Rīgas pilsētas būvvaldes rīcību. Pašlaik mēs paliekam pie šādas procedūras - šonedēļ būvvaldes padome lems par to, kā varētu organizēt publisku diskusiju par to, kādā veidā pilnveidot projektu,» sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka, no vienas puses, nepieciešams projektu attīstīt pēc iespējas ātrāk, bet, no otras puses, - sabiedrībā zināmi profesionāļiem ir sava vīzija, kā piebūvi iekļaut Vecrīgas panorāmā. Rīgas pilsētas arhitekts uzskata, ka projekts ir jāpārveido, savukārt Rīgas būvvalde ir pārliecināta, ka vispareizākais ir rīkot publisko diskusiju.

«Publiskās diskusijas laikā varētu ieraudzīt, ko varētu pilnveidot, ja ir nepieciešams. Bet varbūt tās laikā būs pateikts, ka neko nevajag mainīt. Mēs nezinām, ko eskperti un cilvēki beigās pateiks,» atzina Rīgas mērs, kurš vērsīsies arī pie kultūras ministres, lai viņa iesaistītos diskusijas rīkošanā.

Rīgas dome no savas puses nodrošinās visu, lai lēmums par muzeja rekonstrukciju tiktu pieņemts maksimāli operatīvi, uzsvēra Ušakovs.

«No Okupācijas muzeja puses ir svarīgi, lai tas būtu līdz Ziemassvētkiem. Mēs no savas puses centīsimies iekļauties līdz Ziemassvētkiem, bet prognozēt, kā attīstīsies publiskā diskusija, mēs nevaram,» vņš teica.

Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs aģentūrai BNS sacīja, ka diskusija varētu notikt tuvākajā laikā - oktobrī vai novembrī. Lēmums par projekta īstenošanas uzsākšanu jāpieņem līdz nākamā gada maijam, taču Okupācijas muzeja pārstāvji pirmdien uzsvēra, ka lēmumu sagaidītu jau līdz Ziemassvētkiem. Būvvalde vēl lems, vai to var izdarīt, bet Vircavs atzina, ka centīsies, lai lēmumu pieņemtu ātrāk nekā oficiālajā termiņā.

Savukārt Okupācijas muzeja biedrības priekšsēdis Valters Nollendorfs norādīja, ka «katrs mēnesis, ko mēs pazaudējam, nes zaudējumus un padara neiespējamu šī objekta pabeigšanu līdz 2018.gadam».

«Būtu ļoti svarīgi - lai 2018.gadā šeit nav būvlaukums un nestāv viena tukša ēka,» viņš sacīja.

Nollendorfs piebilda, ka muzeja iekārtošanai pēc piebūves pabeigšanas nepieciešami aptuveni seši mēneši.

Jau ziņots, ka par projektu «Nākotnes nams» izskanējuši atšķirīgi vērtējumi, un projekta īstenošana ir ievilkusies.

Projekts «Nākotnes nams» iecerēts kā daļa no padomju okupācijas varas upuru piemiņas memoriāla, kas veidots pēc arhitekta Gunāra Birkerta ieceres. Pērn augustā valdība atbalstīja 7,4 miljonu eiro piešķiršanu memoriāla kompleksa izveidei. Kompleksa būves pirmā kārta - Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves celtniecība - jāpabeidz līdz 2016.gada 1.oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu