VADC trūkst 0 negatīvās, B negatīvās un A pozitīvās grupas asiņu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts asinsdonoru centram (VADC) šobrīd trūkst 0 negatīvās, B negatīvās un A pozitīvās grupas asiņu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja VADC vadītāja Iveta Ozoliņa.

Viņa norādīja, ka pēdējā laikā pieprasījums pēc asinīm ir liels, taču donoru skaits ir samazinājies.

Jau ziņots, ka, sākoties vēsākam laikam, cilvēki biežāk slimo, kas būtiski ietekmē to donoru skaitu, kas var ziedot asinis. Līdz ar donoru skaita kritumu strauji samazinās asins krājums.

Viena donora ziedotās asinis var glābt trīs cilvēkus.

Tomēr visbiežāk viens nav glābējs. Piemēram, asins vēža ārstēšanas laikā vienam cilvēkam var būt nepieciešama 200-250 donoru. Nododot asins, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunots asins sastāvs. Veselam cilvēkam nodot asinis nav kaitīgi. Asins ziedošana raisa pozitīvas izjūtas, jo tā ir palīdzība kādam grūtā brīdī, akcentē centra pārstāvji.

Par donoru var būt vismaz 18 gadus veci cilvēki, kas sver ne mazāk kā 50 kilogramus. Dienu pirms asins ziedošanas nevar lietot alkoholu, jābūt veselam, paēdušam, labi jāizguļas un kopumā jājūtas labi. Donoram līdzi jāņem pase, autovadītāja apliecība vai ID karte un bankas konta numurs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu