LIZDA: jautājums par iespējamo pedagogu streiku izšķirsies oktobra vidū

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jautājums par iespējamo pedagogu streiku varētu izšķirties oktobra vidū, otrdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

LIZDA Izglītības un zinātnes ministrijai izvirzījusi kopumā septiņas prasības, no kuriem būtiskākās saistītas ar pedagogu atalgojuma jauno modeli.

Vanaga norādīja, ka

arodbiedrība nepiekrīt iespējai, ka jaunā modeļa realizācijas rezultātā varētu pasliktināties materiālā situācija kādai no pedagogu grupām.

Kā piemēru viņa minēja iespēju, ka varētu samazināties atalgojums valsts ģimnāzijās strādājošajiem pedagogiem.

LIZDA vadītāja nevarēja prognozēt, cik pedagogu varētu piedalīties streikā, ja tas tiks rīkots, vien norādot, ka

iepriekš notikušajā streikā piedalījušies 30 tūkstoši strādājošo.

Jau vēstīts, ka LIZDA padome nolēma sākt streika rīkošanas procedūru, jo izglītības un zinātnes nozarei 2016.gadā netiekot piešķirts finansējums, lai ievērotu spēkā esošos normatīvos aktus, kā arī netiek ņemti vērā LIZDA priekšlikumi par pedagogu atalgojuma jauno modeli.

IZM nosūtījusi vēstuli LIZDA, kurā piekrīt veidot izlīgšanas komisiju saistībā ar LIZDA iesniegtajām prasībām. Darbam komisijā IZM ministrija deleģējusi izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili, IZM valsts sekretāri Līgu Lejiņu, IZM Izglītības departamenta direktori Eviju Papuli, izglītības un zinātnes ministres padomnieku Kasparu Bērziņu, IZM vecākā eksperti Modru Jansoni, VARAM valsts sekretāra vietnieci reģionālās attīstības jautājumos Ilonu Raugzi un Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvils Ašeradens.

Pedagogu atalgojums jaunajā modelī tiek rēķināts par 36 darba stundām nedēļā.

Tās ietver visus pedagoga veicamos darbus mācību procesā - vidēji 24 mācību stundas, to sagatavošana, darbu labošana, konsultācijas, darbs ar vecākiem, darbs skolas attīstībā.

Skolotāju atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību.

Jaunais modelis paredz lielāku atbalstu skolēniem, lai nodrošinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu un samazinātu nevienlīdzību pilsētu un lauku skolēnu mācību sasniegumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu