Tiesa no apcietinājuma atbrīvo abus Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien no apcietinājuma atbrīvoja abus vasarā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus - Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu -, kuriem tiek inkriminēts huligānisms.

Popko advokāte Imma Jansone norādīja, ka ar lēmumu ir ļoti apmierināta, bet plašākus komentārus nesniedza. Advokāte patlaban vēl nemācēja atbildēt, kāds drošības līdzeklis Popko tiks piemērots turpmāk.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien slēgtā tiesas sēdē nolēma atbrīvot arī otru no apcietinājumā esošajiem vīriešiem Aleksandru Kurkinu, pastāstīja tiesas pārstāve Oksana Hvostova.

Kurkina advokāte Imma Jansone norādīja, ka pagaidām tiesas motivācija viņai nav zināma, kā arī šajā gadījumā viņai nav zināms, vai būs noteikts cits drošības līdzeklis. Savukārt

prokurore žurnālistiem vienīgi norādīja to, ka uzskatīja, ka Krievijas pilsonis jāpatur apcietinājumā.

Pēc lēmuma paziņošanas prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kurš bija ieradies uz lēmumu pasludināšanu, apskāva Kurkinu.

Kurkins pēc tiesas lēmuma žurnālistiem izteicās, ka tiesas lēmums tomēr bijis «negaidīts, bet patīkams», uzsverot, ka turpmāk procesā cīnīsies tikai par to, lai tiktu attaisnots.

Jau ziņots, ka nesen Drošības policija (DP) lūdza prokuratūrai abiem kaimiņvalsts pilsoņiem uzrādīt apsūdzības par personu grupā izdarītu huligānismu, savukārt pret Latvijas iedzīvotāju un prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu - par šī huligānisma atbalstīšanu. Prokuratūra pagaidām nav izlēmusi, vai trijotnei uzrādīt apsūdzības.

DP veiktajā pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā.

Pēc Krievijas pilsoņu apcietināšanas sekoja arī Lindermana aizturēšana, kuram DP noteica aizdomās turētā statusu.

Jau ziņots, ka aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija «Cita Krievija».

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības «Saber Strike 2015».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu