Par balsu pirkšanu Zaķa labā piespriež 100 stundas piespiedu darba

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rēzeknes tiesa šodien apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba.

Brovčenko atklāja, ka ir priecīgs, ka sods samazināts, jo prokurors esot prasījis piespriest 180 piespiedu darba stundas. Apsūdzības uzturētājs piebilda, ka iepazīsies ar spriedumu un tad izlems, vai to pārsūdzēs.

Kā ziņots, Brovčenko šodien Rēzeknes tiesā atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu no «Vienotības» saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā kandidējušajam politiķim Dzintaram Zaķim.

Apsūdzētais pastāstīja, ka piedāvājis samaksāt desmit eiro par to, ka vēlētāji izvēlēsies ceturto deputātu kandidātu sarakstu un ievilks krustiņu pretī Zaķa uzvārdam. Šādi viņš uzpircis trīs balsotājus - Jūliju Trūpu, Pēteri Vegliņu un vēl vienu personu. Pēc tam, kad balsotāji atrādījuši apsūdzētajam pāri palikušos deputātu kandidātu sarakstus, viņš samaksājis šiem vēlētājiem pa desmit eiro.

Apsūdzētais lietas iztiesāšanā atteicās no aizstāvja pakalpojumiem un lūdza tiesu neveikt pierādījumu pārbaudi. Viņš savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. «Man piedāvāja nopelnīt ar balsu pirkšanu, un es piekritu. Beigās iznāca muļķība,» atzina apsūdzētais, neprecizējot, kurš viņam piedāvāja nopelnīt.

Apsūdzētais jau ilgāk nekā gadu ir bezdarbnieks. Viņa ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns. Savulaik apsūdzētais bijis sodīts, taču tagad sodāmība viņam jau ir dzēsta.

Ņemot vērā Brovčenko personību un atzīšanos, prokurors prasīja tiesai viņu sodīt ar 180 stundu piespiedu darbu.

Kā ziņots, šī ir otrā krimināllieta par balsu pirkšanu Zaķa labā. Brovčenko apsūdzība celta pēc Krimināllikuma panta par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas vēlēšanās, lietojot uzpirkšanu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona pamudināja trīs vēlētājus par naudas atlīdzību piedalīties Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, balsot par partijas «Vienotība» deputātu kandidātu sarakstu un deputāta kandidātu Zaķi, aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Citā kriminālprocesā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pret divām personām ir cēlis apsūdzību pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu, un kriminālvajāšana tiek turpināta.

Jau ziņots, ka Rēzeknes tiesā šobrīd tiek skatīta arī cita krimināllieta, kurā divas personas apsūdzētas par desmit vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās. Lietas iztiesāšanu plānots turpināt 27.novembrī. Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies uzņēmējs Andris Kozulis un kāds Andrejs Sačkovskis. Lieta ir saistīta ar balsu pirkšanu Viļānu pusē, kur tā esot notikusi par labu «Vienotības» politiķim Dzintaram Zaķim, kuram ir izdevies iekļūt jaunajā Saeimā. Apsūdzētais Kozulis ir Zaķa draugs, taču politiķis savu saistību ar balsu pirkšanu kategoriski noliedz.

Abi vīrieši apsūdzēti pēc Krimināllikuma panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības.

Drošības policija bija sākusi vairākus kriminālprocesus par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. Vairākas lietas atrodas jau tiesā.

Nesen Vidzemes tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzības četrām personām par balsu pirkšanu vairākos Vidzemes novados, taču netiek atklāts, kuras partijas labā balsu pirkšana notikusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu