Līdzfinansējuma palielināšana privātajiem bērnudārziem Rīgai varētu izmaksāt ap € 2 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Lai Rīgā nākamgad par 30 eiro palielinātu pašvaldības līdzfinansējumu privāto bērnudārzu apmeklējumam, pašvaldībai papildus būs nepieciešams ap 1,98 miljoniem eiro, pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Šīs ir pašreizējās aplēses, kas iestrādātas departamenta nākamā gada budžeta projektā. Kopumā līdzfinansējumam privātajiem bērnudārziem pašvaldība nākamgad varētu atvēlēt 10,7 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Rīgā nākamgad varētu paaugstināties pašvaldības līdzfinansējums bērniem, kuriem nav vietas pašvaldības bērnudārzā un kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) medijiem pavēstīja, ka, ņemot vērā, ka no nākamā gada objektīvu iemeslu dēļ pieaugs izmaksas par bērna uzturēšanos pašvaldības bērnudārzā, ir plānots paaugstināt arī pašvaldības līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem.

Ja patlaban šis līdzfinansējums ir 132 eiro apmērā, no nākamā gada tas būs vismaz 160 eiro. «Mēs esam ar abām rokām par to, lai attīstītos privātie bērnudārzi,» uzsvēra Ušakovs, norādot, ka Rīgas domei simpatizē ideja par privāto bērnudārzu līdzfinansēšanu.

Sadarbībā ar ministru tiks vērtēti arī citi tehniski un finansiāli risinājumi, kā mazināt bērnudārzu rindas pašvaldībā.

Jau ziņots, ka valdībā atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikums, ka no nākamā gada izmaksas par bērna pieskatīšanu privātā bērnudārzā vai pie aukles turpmāk gulsies uz pašvaldību pleciem. Secināts, ka valsts atbalsta programma trīs gadu laikā savu mērķi nav sasniegusi un rindas uz vietu pašvaldības bērnudārzos nav likvidētas.

Tāpat VARAM ir sagatavojusi grozījumus Izglītības likumā, paredzot, ka pašvaldībai ir jāsedz izmaksas privātajam pakalpojumu sniedzējam, ja iestādē pirmsskolas izglītību valsts valodā apgūst bērns, kurš ir sasniedzis pusotra gada vecumu, ir deklarēts attiecīgajā administratīvajā teritorijā un kuram pašvaldība nenodrošina vietu pašvaldības bērnudārzā. Šī norma darbojas arī gadījumos, kad bērns saņem uzraudzības pakalpojumu. Izmaksas pašvaldībai jāsedz tādā apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgajos bērnudārzos.

Ar grozījumiem arī plānots noteikt, ka pašvaldības atbalstu nepārtrauc, ja bērnam rakstiski piedāvāta vieta pašvaldības bērnudārzā, bet vecāki no šīs vietas ir atteikušies. Vienlaikus gan šī brīvā vieta netiek saglabāta - to var piedāvāt citam bērnam.

Ziņots arī, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) izdevusi rezolūciju, kurā uzdod Gerhardam organizēt tikšanos ar tām pašvaldībām, kurās joprojām saglabājušās rindas uz vietu bērnudārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu