Belēvičs saka, ka esot visu pārprasts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārpratums. Tā veselības ministrs Guntis Belēvičs nosaucis vakar izskanējušo ziņu, ka, pacientam, reiz maksu par ārsta apmeklējumu segušam no savas kabatas, valsts apmaksātie pakalpojumi vairs nepienāksies. Tikmēr sabiedrība uz vakar izskanējušo informāciju par Veselības ministrijas plāniem reaģējusi ar sašutumu un aizvainojumu.

Gunta Belēviča paziņojums, lai arī izskanējis tikai vakar, interneta vidē jau sasniedzis un satraucis daudzus. Piemēram, arī šajā mājā dzīvojošo otrās grupas invalīdu Kasparu Sideru.

Kaspars Siders, 2. grupas invalīds: - Es jau vienu reizi varu aiziet, bet tas man neko vairāk nedos..

Kaspars, kuram pēc smagas autoavārijas veiktas vairākas nopietnas operācijas, par Veselības ministrijas nodomu izlasījis internetā. Un nosūtījis vēstuli premjerministrei Laimdotai Straujumai, kurā raksta – lai protestētu pret Belēviča ideju,

neapmeklēs veselībai svarīgu pārbaudi pie hepatologa. Tā bija plānota maksas, jo valsts apmaksātā pakalpojuma kvotas šobrīd beigušās.

Pārbaudes, ko ārsts nozīmētu tālāk, Kaspars varētu apmeklēt tikai, ja tās apmaksātu valsts.

Siders: - Ja es ietu uz Belēviča ieteikto, šobrīd ieteikto, maksas pārbaudēm man pietiktu kādām divām, pēc tam pēc viena līdz diviem koka mētelis. Man 44 gados nebūt negribas mirt.

Vairāk nekā stundu skaidrojis savu ieceri, Belēvičs tā arī izvairās atbildēt uz konkrētiem žurnālistu jautājumiem.

Ministrs vairākkārt uzsver – nekas jauns netiek plānots, vien uzraudzīt, lai beidzot tiktu ievērotas likumos noteiktās normas.

Belēvičs: - Es saku ģimenes ārstiem – jums būs ievērot kvotas!

Kā skaidro Belēvičs, lai arī pacientu skaits, samazinoties iedzīvotāju skaitam, arī samazinās, apjoms, par kādu pārsniegtas valsts apmaksāto izmeklējumu un kompensējamo medikamentu kvotas, arvien aug. Viņaprāt, daļa ģimenes ārstu nozīmē pacientus uz izmeklējumiem, kas patiesībā nemaz nav nepieciešami.

Pēc ministrijas ieceres, ģimenes ārstam jākļūst par sietu, kurš izvērtē – vai speciālistu noteiktie izmeklējumi ir gana nozīmīgi.

Belēvičs: - Ja pacients atnāks pie ģimenes ārsta ar lapiņu, tad ģimenes ārsts varēs apmierināt šā pacienta vajadzību, ko noformulējis speciālists uz šīs lapiņas, tikai ja ģimenes ārstam tā kvota atļaus. Ģimenes ārsts nevis vienkārši automātiski izrakstīs visu to, ko viņam pastellējis ārsts, kurš nebija līgumattiecībās ar valsti, bet izvērtēs, vienkārši izvērtēs.

Belēvičs arī sola turpmāk rūpīgi kontrolēt ģimenes ārstu darbību, pieļaujot, ka valsts varētu neslēgt līgumus ar lielākajiem pārkāpējiem.

Belēvičs: - Es lūdzu Nacionālo veselības dienestu lielākajiem rakstniekiem – recepšu rakstniekiem – valsts kompensācijas medikamentu un lielākajiem nosūtītājiem uz valsts apmaksātajiem laboratorijas izmeklējumiem nosūtīt mīļu vēstuli ar nosaukumu «Aicinājums laboties».

Līdzekļus, kas tiktu ietaupīti, samazinot pārtērētajām kvotām atvēlēto finansējumu, Belēvičs sola izmantot, mazinot pacienta līdzmaksājumu kompensējamiem medikamentiem un ieguldot Neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Atgriežoties pie Kaspara gadījuma – tas, vai uz izmeklējumiem, ko viņam noteicis paša apmaksātais ārsts, ģimenes ārsts rakstītu nosūtījumu vai ne,

atkarīgs no ģimenes ārsta spējas izvērtēt situācijas nopietnību un drosmes nosūtīt uz pārbaudi arī, ja kvotas jau beigušās.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu