Saistībā ar bēgļiem Rīgā varētu liegt nakšņošanu ielās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saistībā ar gaidāmo bēgļu ierašanos nākamgad pavasarī Rīgā varētu grozīt saistošos noteikumus, nosakot liegumu nakšņot ielās, savā «Facebook» profilā vēsta Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs raksta, ka, runājot par tiem bēgļiem, kas dosies uz Rīgu, slogs galvenokārt būs uz Pašvaldības policijas pleciem, tāpēc jau tagad notiekot darbs pie stingrākiem kārtības noteikumiem. Kā piemēru viņš minēja nakšņošanu uz ielas - pagaidām nav aizlieguma nakšņot, piemēram, parkā vai pie centrālās stacijas. Tomēr līdz ar bēgļu ierašanos šādus ierobežojumus nākšoties ieviest.

Mērs arī norāda, ka pašvaldība ir gatava palīdzēt darba meklējumos tiem bēgļiem, kas būs gatavi strādāt. «Objektīvi mums ir nepieciešami cilvēki, kuri uzkops parkus, kapsētas un citas teritorijas,» min Ušakovs.

Jautājumā par dzīvošanas iespējām Rīgas mērs atzīst, ka dažiem bēgļiem nāksies nodrošināt vietas patversmēs. Jau tagad notiekot darbs, lai šos cilvēkus patversmēs varētu izmitināt vienmērīgi un nevienā no tām neveidotos bēgļu koncentrācija.

Rīgas dome arī veidos speciālu koordinācijas centru, kas strādās ar patvēruma meklētājiem.

Rīgas domes nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK» frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis aģentūrai LETA sacīja, ka kopumā šāda iniciatīva vērtējama pozitīvi, tomēr bēgļu jautājumu pašvaldībā aktualizēt, viņaprāt, vajadzēja jau laicīgāk. Viņš skaidroja, ka jau iepriekš Izglītības, kultūras un sporta komitejā aicinājis nozares departamenta Sabiedrības integrācijas programmā iekļaut arī jautājumus, kas skars Rīgu līdz ar bēgļu ierašanos. «Pašvaldībā problēmu gana. Tagad pēkšņi tiek veidots bēgļu koordinēšanas centrs - izskatās pēc tāda jēla lēmuma - nekas nav norādīts par izmaksām. Sabiedrības integrācijas programmā nav ne vārda par šiem pasākumiem,» viedokli pauda Locis.

Arī «Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Olafs Pulks aģentūrai LETA sacīja, ka ir izbrīnīts par šādu pēkšņu Rīgas mēra «pieslēgšanos» bēgļu jautājumam. «Sākumā viņš teica, ka Rīga bēgļus nevarēs uzņemt, tagad viņš nāk klajā ar paziņojumu, ka viņi dzīvos patversmēs un strādās kapos,» sacīja deputāts, piebilstot, ka viņam nav zināms, ka kapsētās būtu brīvas vakances, un arī vietas patversmē aizpildot vietējie cilvēki. «Par nakšņošanu ielās - nu, redzēs, kāda tā redakcija tiks piedāvāta,» pauda Pulks.

Pēkšņo Ušakova satraukumu par bēgļu jautājumu Pulks skaidroja ar iespējamu uzmanības trūkumu. «Varbūt uzmanības trūkums, varbūt vēlas sevi parādīt kā arogantu, asprātīgu politiķi pēc iestāšanās par tikumību,» sacīja opozīcijas deputāts. Viņš arī piebilda, ka Ušakovs sociālajos tīklos bieži pauž ieceres, kuru īstenošanai domē nemaz nav atvēlēti līdzekļi.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Līdz ar to patlaban kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20.oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu