Ādažu bāzē aizturētajiem Krievijas pilsoņiem liegts izbraukt no valsts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Prokuratūra aizliegusi izbraukt no valsts šovasar nelikumīgi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē iekļuvušajiem Krievijas pilsoņiem Aleksandram Kurkinam un Andrejam Popko un viņi šobrīd mitinās Krievijas vēstniecības Latvijā dzīvoklī.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka teica, ka abiem piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no valsts. To apstiprināja arī abu vīriešu advokāte Imma Jansone.

Advokāte arī norādīja, ka, kamēr nav noformēta uzturēšanās atļauja, tikmēr vīriešiem reizi nedēļā jāatzīmējas arī Valsts robežsardzē.

Jansone pastāstīja, ka

viņi pašlaik mitinās Krievijas vēstniecības dzīvoklī,

kurš gan neatrodas Krievijas vēstniecības telpās Antonijas ielā. «Dzīvesvietas maniem klientiem Latvijā nav un vēstniecība viņiem sagādāja dzīvesvietu. Mēs palūdzām un vēstniecība nāca pretim, jo vēstniecībai ir speciāls dzīvoklis,» uzsvēra Jansone.

Prokuratūra apsūdzību vīriešiem varētu uzrādīt otrdien, 13.oktobrī. Pagaidām nav zināms, cik ilgu laiku prasīs tiesas process krimināllietas izskatīšanā. «Gaidīsim apsūdzību un tad varēsim iepazīties ar lietas materiāliem un sākt tālāk strādāt. Cerēsim, ka nebūs ilgi jāgaida tiesas process», norādīja advokāte.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šonedēļ nolēma no apcietinājuma atbrīvot abus huligānismā vainotos Krievijas pilsoņus. Kurkins pēc tiesas lēmuma žurnālistiem teica, ka Ādažos notikušais bija kultūrpolitiska, miermīlīga akcija, ko viņi centās īstenot toreiz Ādažu bāzē, uzsverot, ka pavisam noteikti sevi neuzskata par huligānu. «Jā, atzīstam administratīvu pārkāpumu, bet ne huligānismu,» iepriekš skaidroja Kurkins.

Nesen Drošības policija (DP) lūdza prokuratūrai abiem kaimiņvalsts pilsoņiem uzrādīt apsūdzības par personu grupā izdarītu huligānismu, savukārt pret Latvijas iedzīvotāju un prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu - par šī huligānisma atbalstīšanu. Prokuratūra pagaidām nav izlēmusi, vai trijotnei uzrādīt apsūdzības.

DP veiktajā pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā.

Pēc Krievijas pilsoņu apcietināšanas sekoja arī Lindermana aizturēšana, kuram DP noteica aizdomās turētā statusu.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija «Cita Krievija».

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības «Saber Strike 2015».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu