Speciālists: Arvien vairāk cilvēku meklē palīdzību izdegšanas gadījumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Arvien vairāk cilvēku Latvijā meklē palīdzību izdegšanas gadījumā, sacīja Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Psihosomatikas klīnikas psihoterapeits Artūrs Ancāns.

«Šeit ir viena laba ziņa, ko jūtam klīnikā, ka arvien vairāk cilvēku meklē palīdzību izdegšanas gadījumā pie dažādiem ārstiem, šādā aspektā sociālā stigma noteikti mazinās, cilvēki arvien vairāk sāk par to domāt un runāt,» sacīja Ancāns.

Šonedēļ Latvijā notika Emocionālās veselības nedēļas pasākumi, un notika arī konference par izdegšanas sindromu. Speciālisti atzina, ka

ārsti Latvijā baidās uzstādīt izdegšanas sindromu kā diagnozi.

Gadā tā tiek diagnosticēta līdz 10 cilvēkiem, lai gan citviet Eiropā tā ir viena no izplatītākajām arodslimībām.

Uz jautājumu, kā pārvarēt izdegšanu, speciālists norāda: «Viena maģiska risinājuma bieži vien nav.

Dziļākajā būtībā tās ir dzīvesveida pārmaiņas, kā var mainīt darba vidi, savu attieksmi pret darbu.

Parasti tas prasa nedaudz laika un ieguldījumu no sevis.»

Izdegšanas sindroms ir cilvēka psihoemocionālais un fiziskais stāvoklis, kura rezultātā novērojams pilnīgs garīgo un fizisko spēju izsīkums.

Par būtiskāko saslimšanas risku izdegšanai tiek uzskatīta darba vide - liela slodze, maiņu darbs, arī darbs nedēļas nogalēs,

zems atalgojums, līdzsvara trūkums starp darba un privāto dzīvi un vēl citi apstākļi.

Jau ziņots, ka no 7. līdz 10.oktobrim Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnika rīko dažādus Emocionālās veselības nedēļas pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu