Vērtēs tiesneses Blūmiņas rīcību, izmantojot advokātu biroja luksus automašīnu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesnešu ētikas komisija pēc nedēļas lems, kā no profesionāli morālā viedokļa vērtējama Rīgas apgabaltiesas tiesneses Līgas Blūmiņas rīcība, izmantojot advokātu birojam «Ecovis Convents» piederošu luksus automašīnu. Blūmiņas vadītās civillietu kolēģijas tiesvedībā ir Zolitūdes traģēdijas cietušo kompensācijas lieta un tieši minētais advokātu birojs lietā pārstāv vienu no atbildētājiem – nekustamā īpašuma kompāniju «Homburg Zolitude», sestdien vēstīja LTV «Panorāma».

Jau vēstīts, ka iespējamo tiesneses interešu konfliktu grasās izvērtēt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Rīgas apgabaltiesas civillietu kolēģijas priekšsēdētāja Līga Blūmiņa brauc ar advokātu birojam piederošu automašīnu «Posche Cayenne». Atkarībā no komplektācijas tas maksā, sākot no 60 000 eiro. Advokātu biroju, kuram automašīna pieder, sauc «Ecovis Convents» un tajā strādā Līgas Blūmiņas bērnu tēvs Aivars Blūmiņš. Tiesneses amatpersonas deklarācijās iepriekšējos gados minēts, ka viņa lietojusi 2012.gada izlaiduma «Porsche Cayenne», kura īpašnieks ir Aivars Blūmiņš. Viņam pieder arō dzīvoklis Rīgā, kur vēl pērn mita Blūmiņa. Viņas kolēģi no tiesnešu ētikas komisijas atzīst, ka šis ir izvērtējams gadījums.

Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētājs Visvaldis Sprudzāns atzīst: «No malas tas ne visai labi izskatās. Uz šo brīdi ir skopa informācija, lai varētu konkrēti spriest, kas tur ir un kā tur ir. Tiesnešu ētikas komisija pieņem lēmumus koleģiāli. Tas varētu būt apspriešanas priekšmets.»

Tiesnešu biedrības vadītājs Juris Siliņš norāda, ka tiesnesim ir jārūpējas par reputāciju un nav pieļaujam tas, par ko varbūt nepārmestu ierindas pilsonim. «Tiesnesim jāievēro ētikas kanoni un jāuzliek sev pašam tādi ierobežojumi, kas vienkāršiem sabiedrības locekļiem nebūtu jādara, lai sabiedrībai nerastos pamats viņam neuzticēties, jo tas nozīmētu neuzticību tiesu sistēmai kopumā. Taču katrā gadījumā ir jāskatās visi apstākļi, lai iegūtu pilnīgu skaidrību - ir konflikts vai nav,» pauda Siliņš.

Ja ētikas komisija uzskatīs, ka arī bērnu tēva firmai piederošu auto nav glīti lietot tiesnesei, tad tas būs precedents, kas jāievēro visiem temīdas kalpiem. Tikmēr jau nopietnāki pārkāpumi kā interešu konflikts jāizvērtē KNAB. Tiesnešu biedrības prezidents gan uzskata par maz ticamu, ka Blūmiņa kā kolēģijas vadītāja varētu ietekmēt Zolitūdes lietu iztiesājošo tiesnesi un šī lieta tāpēc būtu jānodod citai tiesai. «Tiesas vai civillietu departamenta priekšsēdētājs ir vairāk administratīva persona. Tam nav tik liela ietekme un konkrētās lietas tiesnesis ir pakļauts tikai likumam,» skaidroja Siliņš.

Tiesnešu ētikas komisija par Blūmiņas gadījumu spriedīs nākampiektdien. Galīgais izvērtējums gaidāms vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu