Robežsardze: patvēruma meklētāji tiks pārbaudīti kā līdz šim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elīna Kursīte/TVNET

Patvēruma meklētājus, kurus paredzēts uzņemt, tik pārbaudīti kā līdz šim, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdes laikā, kur tika runāts par patvēruma meklētāju uzņemšanu, teica Valsts robežsardzes pārstāvis Mareks Hoņavko.

Bažas par patvēruma meklētāju iespējamajiem radītajiem drošības riskiem pauda Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars (NA), kurš retoriski vaicāja - ja neesot iespējams nosargāt izstādi «Maidana cilvēki», vai būs iespējams parūpēties, ka tiks apzināti visi iespējamie patvēruma meklētāju radītie riski.

Hoņavko skaidroja, ka drošības pārbaudes, kurām tiks pakļauti patvēruma meklētāji, ne ar ko neatšķirsies no tām, kas tiek veiktas pašlaik. Viņš deputātiem arī atgādināja, ka pārbaudēs tiks iesaistīta Drošības policija, kura pārbaudīs, vai konkrētā persona nerada drošības apdraudējumu sabiedrībā.

Atšķirsies vienīgi veids, kā šie cilvēki Latvijā nokļūst, viņš piebilda.

Uz komisijas sēdi bija ieradusies arī Iekšlietu ministrijas Valsts sekretāres vietniece Ingūna Aire, kura deputātiem stāstīja par pirms kāda laika valdībā apstiprināto ziņojumu bēgļu uzņemšanai.

Viņa atgādināja, ka lēmums par to, vai patvēruma meklētājam tiks piešķirts bēgļa statuss, tiks pieņemts trīs mēnešu laikā.

Plāns paredz Muceniekos bēgļu vajadzībām izveidot multifunkcionālu centru, kurā pieejamas telpas valodas apguvei un integrācijas pasākumiem, kā arī iespējams saņemt sociālā dienesta, bāriņtiesas, bibliotēkas, interešu izglītības, pirmsskolas pieskatīšanas grupas un citus pakalpojumus.

Mucenieku ciema sporta un atpūtas vide tiks labiekārtota, plānota sporta stadiona rekonstrukcija. Darba grupa secinājusi, ka nepieciešamas papildu pagaidu uzņemšanas telpas bēgļu izmitināšanai un integrācijas pasākumiem.

Rīcības plānā iekļauta atlases vizīte Grieķijā, Itālijā, kuras laikā tiks sniegta vispārējā informācija par sociālās dzīves aspektiem, kultūru, valsts iekārtu, Latvijā dzīvojošām tautībām, reliģiju, likumiem, sodiem, tostarp aizliegta vardarbība pret sievieti, laulības pārkāpumu gadījumos neseko sankcijas, pret bērniem aizliegti noziedzīgi rituāli, kropļošana, kā arī to, ka Latvijā ir indīgas dabas veltes, dzīvnieki un padomi, kā sadzīvot ar aukstumu. Informāciju patvēruma meklētājiem paredzēts sniegt, demonstrējot īsu video.

Darba grupa vienojusies izvērtēt iespēju nodarbināt patvēruma meklētājus pagaidu darbos patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā un tā teritorijā no pirmās ierašanās dienas, ja nepieciešams, arī sagatavot grozījumus tiesību aktos, precizējot nepieciešamo finansējumu.

Jau vēstīts, ka ES Tieslietu un iekšlietu padomē ministri vienojās par 120 tūkstošu patvēruma meklētāju uzņemšanu. Iepriekš bija paredzēts, ka Latvija šī plāna ietvaros uzņems 526 bēgļus. Taču Ungārija atteicās piedalīties bēgļu sadales plānā. Sanāksmes gaitā ministri panāca vienošanos par 66 tūkstošu bēgļu no Itālijas un Grieķijas pārdali. No tiem Latvija uzņems 281 cilvēku. Savukārt par atlikušo 54 tūkstošu patvēruma meklētāju sadales mehānismu vēl plānotas diskusijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu