Kritērijiem par minimālo vidusskolēnu skaitu neatbildīs 27 skolas; izņēmumi nav paredzēti

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja bērnu skaits vidusskolās nākamgad saglabāsies šā brīža līmenī, jaunajiem kritērijiem par minimālo skolēnu skaitu 10.klasēs neatbildīs 27 skolas, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Tas gan nenozīmējot, ka visas vidusskolas, kuru 10.klasēs nākamgad nebūs vismaz 10 skolēni vai arī kopējais bērnu skaits 10. – 12.klasēs vismaz 27, tiks slēgtas. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagaida, ka pašvaldības savā starpā vienosies par to, kuras skolas saglabāt, un bērnus ar autobusiem vest no pašvaldības uz otru. Tomēr

vidusskolu skaits nākamgad samazināsies,

norādīja Seile.

«Nākamajā gadā, ja situācijas saglabāsies ar tieši tādu pašu bērnu skaitu, kā šajā mācību gadā, tad tas ietekmētu 27 skolas,» sacīja izglītības ministre.

Viņa pauda, ka «ilgākā laika periodā ir stipri mainījies skolu tīkls, un mums joprojām ir saglabājušās ļoti daudz vidusskolu ar ļoti mazu skolēnu skaitu».

«Ja mēs raugāmies uz jautājumu, kā nodrošināt kvalitatīvu vidējo izglītību, ir ļoti svarīgi, lai vidusskolās skolēniem būtu pieejami gan kvalificēti skolotāji, gan arī attiecīga infrastruktūra,» teica nozares ministre.

Tā kā vidējās izglītības posms ir dārgāks nekā sākumskolas un pamatskolas, ir jālīdzsvaro izglītības kvalitāte, pieejamība un izmaksas,

atzīmēja Seile. No 1. līdz 6.klasei IZM sola garantēt skolu pēc iespējas tuvāk mājām, tomēr vidējās izglītības posmu vairs ne.

«Šajā mācību gadā mums ir 23 vidusskolas Latvijā, kur 10.klase nav šogad atvērta.

Ir vidusskolas, kur ir kopumā 15 bērni 10.-12.klasē. Un tad ir jautājums, kā šiem skolēniem nodrošināt humanitāro, eksakto izglītības bloku,» viņa pauda.

Pēc nozares ministres domām, pieprasījums pēc specializētajām vidusskolām pēdējā laikā ir ļoti izteikts.

Neskatoties uz vairāku pašvaldību ierosinājumu noteikt izņēmumus noteikumos par 10.klases atvēršanu, ļaujot pašvaldībām līdzfinansēt trūkstošo skolēnu skaitu, šādi

izņēmumi nav paredzēti.

Kā aģentūrai LETA norādīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) darba grupā par pedagogu darba samaksas jauno modeli secināts, ka

vairums pašvaldību piekrīt minimālo kritēriju noteikšanai.

Seile norādīja, ka jau tagad vairākās pašvaldībās pastāv līdzīgi kritēriji, turklāt arī pamatskolas posmam.

Ministre gan atzina, ka,

visticamāk, jaunā kārtība neapmierinās pilnīgi visus iedzīvotājus, tomēr šādi tiks sakārtots skolu tīkls.

Seile norādīja, ka vidusskolu skaits kļūs mazāks, tomēr apstiprinātā kārtība nodrošinās pakāpenisku procesu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja IZM izstrādātos noteikumus par minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai no nākamā mācību gada.

Līdz ar valdības lēmumu 2016./2017. un 2017./2018.mācību gadā, uzņemot skolēnus 10.klasēs vispārējās vidējās izglītības programmās klātienē vai neklātienē, izglītības iestādei novadā būs jāievēro, ka 10.klasēs jābūt ne mazāk kā 10 skolēniem vai arī kopējam bērnu skaitam 10. – 12.klasēs jābūt ne mazākam kā 27 skolēniem.

Ir noteikti izņēmumi, paredzot, ka novada pilsētu skolās Aizkrauklē, Alūksnē, Balvos, Bauskā, Cēsīs, Dobelē, Gulbenē, Krāslavā, Kuldīgā, Limbažos, Līvānos, Ludzā, Madonā, Ogrē, Preiļos, Saldū, Siguldā, Smiltenē, Talsos, Tukumā, Valkā skolēnu skaitam 10.klasē jābūt ne mazākam par 18 vai kopējam bērnu skaitam 10. – 12.klasēs ne mazāk par 48 skolēniem.

Šādi noteikumi būs arī skolām Ādažu, Babītes, Carnikavas, Garkalnes, Iecavas, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Lielvārdes, Mārupes, Olaines, Ozolnieku, Salaspils, Saulkrastu un Stopiņu novados.

Savukārt republikas pilsētu skolās skolēnu skaitam 10.klasē jābūt ne mazākam par 22 bērniem vai kopējam skolēnu skaitam 10. – 12.klasēs ne mazākam par 58.

IZM aģentūru BNS informēja, ka turpmākajos divos gados noteiki pārejas noteikumi, bet no 2018.gada 1.septembra arī novadu vidusskolās 10.klases atvēršanai nepieciešamais minimālais skolēnu skaits būs 12 skolēni 10.klasē vai vismaz 32 skolēni 10.–12. klasē.

Minimālā nepieciešamā skolēnu skaita noteikšanai ir veikti aprēķini par to, lai ar pieejamajiem resursiem nodrošinātu kvalitatīvas izglītības ieguves iespējas, norāda IZM. Ministrija uzskata, ka šāds tiesiskais regulējums veicinās pašvaldību kā izglītības iestāžu dibinātāju atbildīgu lēmumu pieņemšanu par savas pilsētas vai novada izglītības iestāžu tīkla turpmāko attīstību Latvijā pastāvošās demogrāfiskās situācijas apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu