Bēgļu koordinācijas centru Rīgā iecerēts izveidot no janvāra; tajā varētu strādāt divi darbinieki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas domes bēgļu un patvēruma meklētāju koordinācijas centrā sākotnēji varētu strādāt divi darbinieki, kas koordinētu rīcību starp pašvaldības struktūrām un valsts institūcijām bēgļu uzņemšanas laikā, par ieceri pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Viņš sacīja, ka pašvaldības plānos ir šādu institūciju izveidot no nākamā gada janvāra. Nākamā gada budžeta projektā tam tiktu atvēlēti arī nepieciešamie līdzekļi. Cik liela šī summa varētu būt, Ušakovs pašlaik vēl nevarēja precizēt.

«Tās būs divu galdu un divu datoru izmaksas un atalgojums diviem darbiniekiem. Summu pašreiz nevarēšu nosaukt,» sacīja Rīgas mērs.

«Mums katrā struktūrā - policijā, departamentā - ir sava kapacitāte, un cilvēki tiks galā, bet vajag kādu, kas rīcību koordinētu,» pauda Ušakovs.

Kā ziņots, Rīgas dome plāno veidot speciālu koordinācijas centru, kas strādās ar patvēruma meklētājiem. Rīgas pašvaldības struktūru pārstāvji gatavojas drīzumā gaidāmajai bēgļu plūsmai, izvērtējot atbildības jomas un valdības rīcības plānā noteikto.

Ušakovs iecerējis, ka centrs sadarbosies ar pašvaldības policiju, izpilddirekcijām, uzņēmumiem. Plānots stiprināt pašvaldības policiju, kā arī meklēt iespējas bēgļiem piedāvāt darbu. Tāpat Ušakovs uzskata, ka patvēruma meklētāji varētu piedalīties parku un kapu sakopšanā, kā arī veikt citus vienkāršus, tehniskus darbus.

Pašvaldība arī risina ar patversmēm saistītus jautājumus.

Ušakovs ir pārliecināts, ka visi uz Latviju atvestie bēgļi agrāk vai vēlāk nokļūs Rīgā un kļūs tieši par Rīgas pašvaldības «galvassāpi». Viņš piebilda, ka negaida nekādu reālu atbalstu no valsts un Rīgas dome plāno ar visu pati tikt galā, jo neesot citas izvēles.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Līdz ar to patlaban kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20.oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu