Ādažu bāzē aizturētos Krievijas nacionālboļševikus apsūdz huligānismā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com/Vladimirs Lindermans

Prokuratūra par huligānismu uzrādījusi apsūdzības šovasar nelikumīgi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē iekļuvušajiem Krievijas pilsoņiem Aleksandram Kurkinam un Andrejam Popko, apstiprināja vīriešu advokāte Imma Jansone.

Tagad prokuratūra veiks pirmstiesas izmeklēšanu un pēc kāda laika lietu nodos izskatīšanai tiesā. Saskaņā ar prokurores teikto lieta varētu tikt nosūtīta tiesai oktobra beigās vai novembra sākumā, norādīja Jansone.

Krimināllikums par kaimiņvalsts pilsoņiem inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Trešajam šajā lietā aizdomās turētajam, prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam apsūdzība pagaidām nav uzrādīta, apstiprināja viņa advokāte Jeļena Kvjatkovska, kura gan piebilda, ka klients ceturtdien, 15.oktobrī, uzaicināts uz prokuratūru.

Jau ziņots, ka abiem piemērots drošības līdzeklis - nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no valsts. Jansone iepriekš pastāstīja, ka viņi pašlaik mitinās Krievijas vēstniecības dzīvoklī, kas gan neatrodas Krievijas vēstniecības telpās Antonijas ielā.

Drošības policija (DP) lūdza prokuratūrai abiem kaimiņvalsts pilsoņiem uzrādīt apsūdzības par personu grupā izdarītu huligānismu, savukārt pret Latvijas iedzīvotāju un prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu - par šī huligānisma atbalstīšanu.

DP veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015.gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā.

Pēc Krievijas pilsoņu apcietināšanas sekoja arī Lindermana aizturēšana.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija «Cita Krievija».

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu