Par vardarbībā cietušā vārda publiskošanu atbildīgo UR amatpersonu soda ar € 700

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Datu valsts inspekcija (DVI) atbildīgajai Uzņēmumu reģistra (UR) amatpersonai saistībā ar gadījumu, kad publiski pieejamos UR datos tika iekļauta informācija par no seksuālas vardarbības Liepājā cietušo meitenīti, piemēroja 700 eiro naudas sodu, informēja DVI.

Iepriekš atbildīgajai personai tika noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7.pantā paredzēto atbildību - nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem. DVI norādīja, ka iespējamais atbildīgais ir pārzinis, kas šajā gadījumā ir UR, proti, kas nodeva datus trešajām personām - atkalizmantotājiem. Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu pārzinis atbild par likumīgu datu apstrādi.

Papildus tam, kā paskaidroja DVI, Valsts policija ir informējusi inspekciju un UR, ka ir arī citi līdzīgi lēmumi ar personas datiem, kas ir kriminālizmeklēšanas noslēpums un kurus UR nelikumīgi ir nodevis un nodod trešajām personām. Attiecīgi par šo jautājumu DVI noteica aizliegumu UR personas datu, kas ir kriminālizmeklēšanas noslēpums, nodošanai atkalizmantotājiem un citām trešajām personām.

Tāpat UR ir jānodrošina, ka atkalizmantotāji nenodod iepriekšminētos personas datus citām trešajām personām.

Kā ziņots, publiski pieejamos UR datos bija atrodams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds. Minētais dokuments bija Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesneša lēmums par aresta uzlikšanu Dānijas uzņēmēja firmai. Šajā lēmumā bija redzams arī no seksuālās vardarbības cietuša bērna vārds, kas nebija anonimizēts, turklāt lēmumā arī bija norādīts, ka pret bērnu ir pastrādāts dzimumnoziegums.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka šis nav pirmais gadījums, kad kriminālprocesā iesaistīta bērna dati, pēc kuriem viņu var atpazīt, parādās publiski, it īpaši mazajās pašvaldībās.

Jau ziņots, ka, vēl pirms atklātībā bija nācis Liepājas tiesas spriedums, kurā par neķītru darbību veikšanu ar mazgadīgu meitenīti ar piespiedu darbu sodīti tēvs un dēls, Liepājas tiesā ir skatīta vēl viena krimināllieta, kurā par tādām pašām darbībām, kā arī par pornogrāfisku materiālu izgatavošanu un izplatīšanu reāls cietumsods piespriests dāņu uzņēmējam - 46 gadus vecam vīrietim, vēstīja laikraksts «Kurzemes Vārds».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu