Gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēts 11 400 laulību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Tassidy Doyle

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijā reģistrēts 11,4 tūkstoši laulību, liecina Tieslietu ministrijas (TM) apkopotā informācija. TM informē, ka no šā gada 1.janvāra līdz 30.septembrim reģistrētas 11402 laulības. Salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem, laikā no 2014.gada 1.janvāra līdz 30.septembrim reģistrētas 10380 laulības, bet 2013.gadā – 9442 laulības.

Trešdien, 21.oktobrī, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs atklās informatīvo pasākumu pašvaldību vadītājiem un medijiem par pirmslaulību apmācību programmu personām, kuras vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Pasākumā informēs par programmas ideju, tiks sniegts ieskats tās saturā un rosinātas diskusijas par ieviešanas praktiskajiem aspektiem.

Pirmslaulību mācības paredzētas pāriem, kuri reģistrējušies laulību noslēgšanai dzimtsarakstu nodaļās. Programmas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā pamatvērtībai un veicināt atbalstu uzskatam, ka ģimenei jābūt balstītai laulībā. Mācību programmas ideja ir sniegt topošajām ģimenēm zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem. Apmācību programmā topošie laulātie pāri iegūs zināšanas un izpratni par laulības dzīves būtiskiem jautājumiem, kā arī saņems praktiskus padomus dažādām laulības dzīves situācijām. Pašlaik tiek apzinātas iespējas un turpmākā darbība apmācību programmas praktiskajai ieviešanai.

Informatīvais pasākums ir vērsts uz to, lai pašvaldības izvērtētu iespējas minētās programmas ieviešanā. Dzimtsarakstu nodaļu pārstāvji ir iepazīstināti ar mācību programmu, un tās pilotprojekts ir noslēdzies veiksmīgi. Pilotprojektā iesaistīto pāru atsauksmes ir pozitīvas, programmas saturs ir novērtēts kā vajadzīgs un noderīgs topošajiem laulātajiem.

Apmācību programmu izveidojusi Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs sadarbībā ar Tieslietu ministriju un Labklājības ministriju. Mācību programmas mērķis izriet no Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm 2011. – 2017.gadam. Tajās definēta nepieciešamība īstenot izglītojošus un informatīvus pasākumus par vecāku lomu, bērnu tiesībām, vecāku atbildību un pienākumiem, kā arī to tiesībām ilgtermiņā. Informatīvo pasākumu uzdevums ir palīdzēt vecākiem (īpaši jaunajiem vecākiem) iegūt nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai varētu pilnvērtīgi uzņemties rūpes par bērniem un veidot stabilu un laimīgu ģimeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu