Katru gadu Latvijā ar insultu saslimst 9500 cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā gadā vidēji 9500 cilvēku saslimst ar insultu, norāda Latvijas Insulta biedrības vadītāja Evija Miglāne.

Tomēr viņa piebilda, ka šī statistika ir par cilvēkiem, kuri nonāk slimnīcu stacionāros. Šajos aprēķinos netiek uzskaitīti arī tie, kuri no insulta ir nomiruši.

Miglāne preses konferencē šodien stāstīja, ka insulta pacientu skaits Latvijā ar katru gadu nedaudz pieaug, tomēr mirstība no šīs slimības arī nedaudz sarūk ar katru gadu.

Taču rādītāji uz Eiropas un pasaules fona Latvijā nav labvēlīgi. Viņa uzskata, ka viens no iespējamiem iemesliem saslimstības pieaugumam ir cilvēku pārlieku nepilnīgās zināšanas par insultu. Viņa norādīja, ka cilvēki bieži vien augstu asinsspiedienu nesaista ar risku saslimt ar insultu. Tāpat būtiska loma ir veselīgam dzīvesveidam.

Nedaudz lielāka iespēja saslimt ar insultu ir sievietēm. Miglāne atzīmēja, ka tas saistāms ar fizioloģiskām īpatnībām - dzemdībām, grūtniecību, kā arī to, ka sievietēm biežāk ir migrēna, kas arī paaugstina insulta risku.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca preses konferencē stāstīja, ka vidēji diennaktī NMPD 33 pacientiem nosaka diagnozi - insults. Pēc tam gan slimnīcā diagnoze tiek noteikta precīzāk, tomēr jebkurā gadījumā aptuveni 3% no diennakts izsaukumiem ir saņemti saistībā ar insultu.

Kā skaidroja Jakubaņeca, to, vai cilvēkam ir insults, var pateikt, izpildot «ātro» testu. Ja rodas aizdomas, ka sācies insults, jāliek cilvēkam pasmaidīt. Ja viens mutes kaktiņš «nošļūk», tas liecina par insultu. Tāpat, ja paceļot abas rokas, viena no rokām nokrīt atpakaļ vai arī cilvēks nevar atkārtot konkrētus vārdus, tas liecina par insultu.

Miglāne uzsvēra, ka Latvijā jāattīsta insulta ārstēšana. Nepieciešams, lai asinsvados radušos trombu var ne tikai izšķīdināt, bet arī no asinsvada izvilkt visā Latvijas teritorijā, ne tikai Rīgā. Viņa atzīmēja, ka katra stunda ir būtiska, jo insulta gadījumā cilvēka smadzeņu šūnas atmirst daudz ātrāk nekā parasti.

Nobeigumā rehabilitācijas centra «Vaivari» vadītāja un rehabilitoloģe Anda Nulle atzīmēja, ka pēc pārciesta insulta svarīga loma ir rehabilitācijai. Viņa norādīja, ka pirmie seši mēneši ir būtiski, jo šajā laikā rehabilitācijai ir labāki rezultāti.

Jau ziņots, ka šodien atzīmē Pasaules insulta dienu, kuras laikā Latvijā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Latvijas Insulta biedrību aktualizēs jautājumus par insultu un sirds asinsvadu slimību profilaksi.

Šī gada Insulta dienas tēma ir «Es esmu sieviete. Mani apdraud insults».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu