Lejiņš: Parīzes notikumi liecina, ka drošības dienesti nav savā starpā komunicējuši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušās nakts traģiskie notikumi Parīzē liecina par to, ka drošības dienesti nav mācījušies no iepriekšējiem teroraktiem un savā starpā līdz galam nekomunicē, pauda politikas eksperts Atis Lejiņš.

Pēc tam, kad šā gada sākumā Parīzē jau notika terorakti pēc karikatūrām satīras žurnālā, tika sasaukta Eiropas Savienības iekšlietu ministru sanāksme. Tomēr atkal jau jaunākie notikumi liecina, ka sabiedrība un drošības dienesti nav bijuši gatavi, viņš pauda. «Mēs vienmēr esam pārsteigti. Kāpēc mēs nevaram apkopot visus pūliņus? Tas liecina, ka drošības dienesti viens no otra slēpj kaut kādu informāciju, un tāds ir tas rezultāts,» pauda Lejiņš.

Piemēram, Latvijā ir NATO Stratēģiskās komunikācijas centrs, kur jau patlaban pasaules gudrākie prāti mēģina iedziļināties, kas ietekmē cilvēku prātus, kāpēc tie cenšas ļauni mainīt citu cilvēku domāšanu. Lejiņa ieskatā, ir jāmēģina noteikt, kas ir tās vīzijas, ko izmanto teroristi, lai ietekmētu cilvēku domāšanu un pievērstu viņus teroristiem. Šīs vīzijas ir jāidentificē un jāiznīcina.

Tāpat eksperts uzskata, ka notikumi Parīzē atsauksies uz Latviju un tieši kontekstā ar bēgļu pieplūdumu. Tāpat tas ietekmēs visu Eiropas Savienību kopumā, jo starp valstīm nepastāv robežas. Teroristi, kas brīvi iekļūst Eiropā, var brīvi pārvietoties pa visu tās teritoriju. Tas aktualizēs jautājumu gan par Eiropas ārējām robežām, gan arī starpvalstu robežām.

Šie terorakti ir tikai vieni no tiem, kādi ir bijuši iepriekš, un nevar izslēgt, ka nākotnē tādi būs. Tomēr, lai novērstu, kompetentajām iestādēm ir ciešāk jāsadarbojas, sprieda Lejiņš.

LETA jau vēstīja, ka ministrija naktī saņēmusi daudzus zvanus no iedzīvotājiem, kas uztraukušies par saviem tuviniekiem, tomēr ministrijai nav informācijas par bojāgājušajiem vai cietušajiem no Latvijas.

Ministrijā iepriekš jau skaidroja, ka nav arī saņemti visu bojāgājušo un cietušo vārdi. Tiklīdz būs zināma šī informācija, zvanītāji attiecīgi tiks informēti, norādīja ministrijā.

Latvijas vēstniece Francijā Sanita Pavļuta–Deslandes Latvijas Radio norādīja, ka šobrīd nav absolūti nekādas informācijas, ka kāds no Latvijas pilsoņiem būtu iesaistīts. «Vēlu vakarā bija jautājumi par dažiem, bet šobrīd nav nekādas informācijas,» uzsvēra vēstniece.

Kā ziņots, acīmredzot koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti vismaz 127 cilvēki, bet daudzi citi guvuši ievainojumus, vēsta Francijas mediji.

Apšaudes notikušas vismaz septiņās dažādās Parīzes vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu