LIZDA: dažas pašvaldības mēģina ietekmēt streikot gribošos pedagogus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atsevišķas pašvaldības mēģina ietekmēt streikot gribošos pedagogus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Viņa nenosauca konkrētas pašvaldības, vienlaikus norādot, ka runa ir gan par lielajām, gan arī mazajām pašvaldībām.

Radušos situāciju LIZDA otrdien plāno pārrunāt ar Latvijas Pašvaldību savienību. Vanaga uzsvēra, ka gadījumā, ja situācija šajā jomā neuzlabosies, LIZDA nosauks pašvaldības, kurās arodbiedrības ieskatā notiek pedagogu ietekmēšana.

Jau vēstīts, ka LIZDA 27.novembrī nolēmusi rīkot brīdinājuma streiku. Kā iemeslu streikam LIZDA min to, ka ar ministriju nav panāktas vienošanās vairākos jautājumos.

Brīdinājuma streiks paredz, ka izglītības iestādēs, kuras piedalīsies streikā, ierastais mācību process tiks pārtraukts uz vienu dienu. LIZDA uzsver, ka lēmums par streiku nav vēršanās pret skolēniem un to vecākiem, bet sauciens valdībai uzņemties atbildību par pastāvošo situāciju un gadiem nepildītajiem solījumiem.

LIZDA brīdinājuma streika forma ir darba pārtraukšana uz vienu dienu, atrodoties savā darba vietā, taču nepildot savus tiešos darba pienākumus. Par to, kādā veidā norisināsies dienas kārtība, katrā izglītības iestādē lemj uz vietas, par to savlaicīgi informējot sabiedrību.

Gan izglītības, gan zinātnes nozarē strādājošie plāno vienoties streikā, lai paustu savu neapmierinātību pret pašreizējo situāciju nozarē, valdības vienaldzīgo un nievājošo attieksmi, nekvalitatīvi izstrādāto atalgojuma modeli, kas draud pasliktināt situāciju daudziem izglītības darbiniekiem un neveicinās kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanu, kā arī, lai panāktu, ka valdība ieklausās un nekavējoties uzlabo situāciju tiem izglītībā un zinātnē strādājošajiem, kuri jau gadiem saņem neadekvāti zemu atalgojumu.

LIZDA izvirzījusi divas streika prasības - pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā arodbiedrības priekšlikumus, kā arī novirzīt likumprojektā «Par valsts budžetu 2016.gadam» rezervētos deviņus miljonus eiro pārejas periodam Ministru kabineta noteikumu pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem, kā arī paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu