Grib samazināt ārstu un medicīnas māsu skaitu reģionu slimnīcu uzņemšanas nodaļās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nacionālais veselības dienests (NVD), kas apsaimnieko medicīnai piešķirto naudu, iecerējis nākamgad samazināt ārstu un medicīnas māsu skaitu slimnīcu uzņemšanas nodaļās, kā arī speciālistu skaitu traumpunktos, lai arī pacientu skaits tur nesarūk, atsaucoties uz NVD vēstuli Latvijas Slimnīcu biedrībai, raksta «Latvijas Avīze».

Ņemot vērā valdības pieņemtos noteikumus, reģionālo slimnīcu uzņemšanas nodaļās visu diennakti ir jābūt pieejamiem septiņiem ārstiem, savukārt lokālajās slimnīcās - ne mazāk par trim ārstiem. Uzņemšanas nodaļās strādā arī medicīnas māsas un māsu palīgi.

NVD ierēdņu aprēķini rāda, ka, piemēram, Ziemeļkurzemes un Jēkabpils reģionālo slimnīcu uzņemšanas nodaļām 2016.gadā plānots piešķirt uz pusi mazāku naudas summu nekā šogad. 2015.gadā Ventspils un Jēkabpils slimnīcas saņēma 744 000 eiro par 31,5 ārstu un medicīnas māsu slodzēm, bet 2016.gadā naudas summu plānots samazināt līdz 356 000 eiro par 15,8 slodzēm.

NVD sūtījums ir satricinājis daudzus mediķus, un, ja to pieņems, tad vairāku slimnīcu uzņemšanas nodaļas vairs nespēšot strādāt diennakts režīmā.

Lokālajām un reģionālajām slimnīcām atskaitītā nauda varētu tikt novirzīta Rīgas Austrumu slimnīcas uzņemšanas nodaļai, kur plānots palielināt gan ārstu, gan medicīnas māsu skaitu.

Dienests pārskatījis arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktu finansējumu atbilstoši pacientu plūsmai. Visiem traumpunktiem tas ir samazināts,

pārprofilējot šos medicīniskās palīdzības punktus no augstāka uz zemāku, kur nav nepieciešami trīs ārsti un divas medicīnas māsas, bet pietiek ar vienu ārstu un vienu māsu. 2015.gadā 14 slimnīcu traumpunktu darbības nodrošināšanai tika piešķirti 2,26 miljoni eiro, bet nākamgad paredzēti 1,96 miljoni eiro.

NVD pārstāvji apgalvojuši, ka dienests regulāri pārskata finansējuma izmantošanu un pārdala to, ņemot vērā noslodzi.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu