Eiropā ceturtdaļa bērnu dzīvo uz nabadzības sliekšņa; Latvijā - trešdaļa

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropā aptuveni viens no četriem bērniem dzīvo uz nabadzības vai sociālās atstumtības sliekšņa, aģentūru BNS informēja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Latvijā nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļauti 35,3% bērnu, kas ir sestais augstākais rādītājs Eiropas Savienībā.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņēma Portugāles pārstāvētās EP deputātes Ineses Kristīnas Zauberes ziņojumu, kurā aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, plānojot savu politiku, uzskatīt bērnus par prioritāti un garantēt brīvas, iekļaujošas un kvalitatīvas publiskās izglītības pieejamību jebkurā vecumā, informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Ziņotāja brīdināja, ka

šī problēma ir taupības politikas sekas un tā turpina saasināties.

«Dalībvalstīm jānodrošina bērniem pieeja izglītībai, veselības aprūpei un sociālajiem pakalpojumiem, kā arī jācīnās ar bezdarbu, jānodrošina sabalansēta pārtika un pienācīga pajumte,» viņa norādīja pirms balsojuma.

EP deputāti otrdien ar 569 balsīm par, 77 pret un 49 atturoties pieņēma ziņojumu, kurā aicina dalībvalstis stiprināt cīņu pret sociālo nevienlīdzību un bērnu nabadzību.

Znotiņa-Znota norādījaSaskaņā ar ANO Konvenciju par bērna tiesībām visiem bērniem būtu jānodrošina tiesības uz izglītību, veselības aprūpi, mājokli, atpūtu un veselīgu uzturu, taču Eiropā situācija ir tālu no ideālas. Saskaņā ar «Eurostat» 2014.gada datiem,

26 miljoniem bērnu, kas jaunāki par 18 gadiem, draud nabadzība vai sociālā atstumtība.

Visvairāk nabadzība bērnus skar Rumānija (51%), Bulgārijā (45,2%) un Ungārijā (41,4%), savukārt Dānijā (14,5%), Somijā (15,6%) un Zviedrijā (16,7%) šis rādītājs ir viszemākais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu